Vlaams Belang: "Dagelijks stroomt in Brussel 24 miljoen liter water weg"

De hoofdstad wordt geregeld geteisterd door zinkgaten, zoals hier in Sint-Joost-Ten-Node. Foto uit 2017.
BELGA De hoofdstad wordt geregeld geteisterd door zinkgaten, zoals hier in Sint-Joost-Ten-Node. Foto uit 2017.
Jaarlijks lekt of stroomt in Brussel ongeveer 8.700.000 kubieke meter water weg door lekken in de waterleiding, onwettige afnames, maar ook door gebruik door de brandweer en voor evenementen. Dat komt neer op zo’n 24 miljoen liter per dag, zegt Brussels Vlaams Belang-fractievoorzitter Dominiek Lootens die de gegevens verkreeg via een parlementaire vraag.

"In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen weet de Brusselse overheid dus niet hoeveel water er precies verloren gaat door lekkages", luidt het in een persbericht. "In Vlaanderen is dat 189 miljoen liter per dag", meent Lootens die zich baseerde op cijfers van koepelorganisatie Aquaflanders. 

"Een kleine 13% van het water dat in Brussel gebruikt wordt of wegvloeit, wordt zo niet gefactureerd. De pure productiekost daarvan bedraagt jaarlijks zo een 2,35 miljoen euro". "Het overgrote deel daarvan mag hoogstwaarschijnlijk op het conto van lekkages geschreven worden", zegt Lootens nog. 

De hoofdstad wordt geregeld geteisterd door zinkgaten, waardoor er jaarlijks 250.000 euro vloeit naar de herstelling ervan. Het Vlaams Belang wil in Brussel het budget voor het opsporen van lekkages en het onderhoud van waterleidingen dringend naar omhoog. Momenteel wordt op jaarbasis amper 1% van het waterleidingsnet vernieuwd, besluit de fractievoorzitter.

Dominiek Lootens, fractieleider van het Vlaams Belang in het Brussels parlement.
belga Dominiek Lootens, fractieleider van het Vlaams Belang in het Brussels parlement.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRANCIS vanoverschelde

  In Vlaanderen betaal je u blauw als er dan nog geen kraan drupt . Da's 1000€ extra . Bende dieven

 • Hamilton Lamare

  Vlaams Belang ... lachen ... waar hebben ze dit rekenwonder uit gehaald , hebben ze watertellerkes geplaatst ??? Als dat in de regering komt en ons pensioen moet berekenen gaan we wreed honger lijden.

 • Conny Van den Bosch

  Tja, er zijn politici die nog steeds een zakcentje bijverdienen in de intercommunales, dus elke liter die door de buizen vloeit brengt iets op.

 • Jeroen Beckers

  "hoogstwaarschijnlijk"? Altijd een goeie truc, zo'n woordje. Dan kan je nadien niks verweten worden.

 • Myrtle Marien

  Vlaams belang heeft gelijk. Maar ik hoop dat niemand zich zorgen maakt. Deze enorme non-quality cost wordt gewoon doorgerekend aan de gewone burger. En het leuke van de zaak ? Buiten nu Vlaams Belang, maar het zijn wel heel binnenkort verkiezingen, maalt echt niemand hierover. En de Groenen al zeker niet !