Vlaams Belang: “800.000 kiezers worden gewoon gedumpt”

BELGA
Informateur Bart De Wever heeft zijn startnota voorgelegd aan CD&V en Open Vld en dat wil dus zeggen dat Vlaams Belang niet verder zal mee onderhandelen. Dat meldt partijvoorzitter Tom Van Grieken in een persbericht. “Het oorverdovende signaal van de kiezer wordt niet gehoord. Dit is de coalitie van de verliezers”, reageert Van Grieken ontgoocheld.

Van Grieken haalt in het persbericht ook uit naar De Wever. “Blijkbaar heeft de formateur twee maanden toneel gespeeld”, zegt hij.

Volgens de Vlaams Belang-voorzitter wordt een historische kans op verandering gemist. “Wij hebben ons steeds open en constructief opgesteld. Wij hebben getoond dat wij onze verantwoordelijkheid willen opnemen om het roer om te gooien. Maar tot onze verbazing ziet De Wever meer inhoudelijke overeenstemming met een linksgeoriënteerde CD&V dan met het Vlaams Belang.”

De voorzitter benadrukt ook dat er wel degelijk een alternatief was. “Met 44 procent van de kiezers en 47 procent van de Vlaamse zetels is de zwart-gele formatie van N-VA en Vlaams Belang afgetekend de grootste van Vlaanderen en bij uitbreiding van het land”, klinkt het.

“Vijf jaar forse oppositie”

Chris Janssens,  fractievoorzitter van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, zegt dat het dumpen van het Vlaams Belang compleet haaks staat op het oorverdovende signaal van de kiezer. “De bijna twee miljoen Vlamingen die kozen voor verandering krijgen van de formateur meer van hetzelfde. De Wever neutraliseert met zijn keuze de Vlaams-rechtse grondstroom. Hij mag zich alvast verwachten aan vijf jaar forse oppositie.”

Zoals vanouds primeren bij de N-VA de ministerposten op de wil van de kiezer

Kamerfractievoorzitter Barbara Pas

Ook Kamerfractievoorzitter Barbara Pas haalt fors uit. “Door ons te dumpen, wil de N-VA zich acceptabel maken voor de PS. Blijkbaar dienen onze 810.000 kiezers als pasmunt om federaal in te kunnen breken. Zoals vanouds primeren bij de N-VA de ministerposten op de wil van de kiezer.”

Van Grieken haalde rond de middag op zijn Facebookpagina nog eens uit naar de Zweedse coalitiepartners. “De kiezer heeft hen afgestraft maar na een toneeltje van twee maanden doet deze loserliga rustig verder. Echte verandering kan enkel met het Vlaams Belang!”, aldus Van Grieken.
199 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN luytens

  Indien BDW het VB zou meegenomen hebben in een Vlaamse regering zou NVA zichzelf federaal uitgesloten hebben . Nu kunnen ze Wouterke het veld in sturen om met Dirupo misschien een opening te zoeken om op die manier nog trachten de postjes binnen te halen . Postjes is immers het enige waar het om draait in de politiek .

 • Nolle Verdonck

  Philip Maes jij weet duidelijk hoe een democratie werkt. De kiezer straft de partijen af die voorbije jaren eens slecht beleid en wat gebeurd er we krijgen terug hetzelfde. Als dat voor jou democratie is dan heb je een probleem.

 • Ronny Ooijen

  Chris Devlaeminck, raar dat sommigen toch te dom zijn om om uitspraken van De Wever over VB te begrijpen. Er is namelijk geen grotere VB hater dan BDW.

 • Chris Devlaeminck

  Het wordt tijd dat het VB stopt om enerzijds hun karretje aan de N-VA te hangen en anderszijds die partij proberen te beschadigen en te beschuldigen. De N-VA heeft hen NIET gedumpt. Er is gewoon geen DERDE partij te vinden om samen met het VB en de N-VA een meerderheid te vormen. Als ze op iemand willen afgeven dan moeten ze dat op de andere partijen doen. Wat dat zogezegd dumpen betreft, de media doet er eveneens gretig aan mee om dit onterecht de N-VA aan te smeren. Bizar! Hoe zou dat komen?

 • Rene Philips

  En maar blijven beweren dat ze tegen het cordon sanitair zijn hé meneer Dewever.