Vlaams begrotingsevenwicht niet meer heilig voor N-VA

Jan Jambon (N-VA).
Illias Teirlinck Jan Jambon (N-VA).
De Vlaamse onderhandelaars buigen zich dit weekend over de begroting voor de komende regeerperiode. Opvallend is dat N-VA niet langer tot elke prijs vasthoudt aan een begrotingsevenwicht vanaf het begin van de regeerperiode. Dat schrijft De Tijd.

Het evenwicht is om twee redenen geen fetisj meer. De drie partijen aan de onderhandelingstafel - N-VA, Open Vld en CD&V - willen vanaf volgend jaar de woonbonus afschaffen, en in ruil de registratierechten bij de aankoop van een woning verlagen. Dat kost op korte termijn veel geld, want terwijl de belastinginkomsten van de registratierechten meteen wegvallen, is het einde van de woonbonus pas op lange termijn een besparing.

Bovendien wil de regering net zoals de vorige extra investeren, onder meer in scholenbouw en de gehandicaptensector. Daardoor wordt mogelijk pas in de loop van de regeerperiode een evenwicht bereikt. "Het streven is duidelijk: we willen zo snel mogelijk naar een evenwicht, en een eventueel tekort moet zo klein mogelijk zijn", luidt het bij N-VA. "Maar het ene begrotingstekort is het andere niet. Er is een verschil tussen in het rood gaan omdat je bijvoorbeeld te weinig inkomsten hebt, of omdat je doelbewust wil investeren. Als je voor belangrijke investeringen even in het rood moet gaan, mag dat toch geen reden zijn om die investeringen uit te stellen?"

Het eerste woord tussen de toponderhandelaars over de begroting moet nog gezegd worden. Enkel toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) weet op basis van bilaterale gesprekken met de partijtoppers waar voor elke partij de rode lijn ligt. Maar ook Open Vld en CD&V houden niet koste wat het kost vast aan een begroting in evenwicht vanaf het begin van de regeerperiode, als N-VA de deur openzet.
121 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Zeg nu nog eens mijnheer Baeyens dat het bij de nva niet om de postjes te doen is. Ze zijn bereid om al hun belangrijkste prioriteiten te laten vallen . Het enige wat voor nva telt zijn postjes en dat zeg ik al vijf jaar.

 • Gino Denil

  Hun confederalisme gaat overigens ook op in de lappenmand. Ze weten waarschijnlijk zelf nog altijd niet hoe dat er zou moeten uit zien. Maar tegen de volgende verkiezingen halen ze het wel even terug naar boven. Je moet de kiezer toch een wortel voor houden.

 • Ronny Ooijen

  Marc Baeyens, 'Het belang van de partij gaat boven alles'. Wie zei dit enkele maanden geleden? Geert Bourgeois. Kan het nog duidelijker?

 • Marc Baeyens

  De kracht van verandering is ook zich aanpassen aan de realiteit. Als het maar in het belang van de burgers is en niet dat van de partij (wat bij de klassieke trado-partijen in het verleden meestal het geval was).

 • Roger Deprez

  Ze hebben al juist de zelfde ingesteldheid als die andere die al 100 jaar de macht zijn, eens aan de macht en alle goede voornemens verdwijnen. Begint met al die absurde voordelen die in de loopt der jaren zijn uitgedeeld en niet van algemeen nut zijn af te schaffen, maar daar hebben ze de lef niet voor natuurlijk.