Viroloog Steven Van Gucht: “Op straat een mondmasker dragen heeft geen zin”

"Je kan het virus niet krijgen door op straat te wandelen en te ademen", zegt viroloog Steven Van Gucht.
Baert/Photo News "Je kan het virus niet krijgen door op straat te wandelen en te ademen", zegt viroloog Steven Van Gucht.
“Op straat een mondmasker dragen, heeft geen zin.” Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vanmiddag gezegd tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum over het coronavirus. “Je kan het virus niet krijgen door op straat te wandelen en te ademen.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Mondmaskers kunnen zelfs een vals gevoel van veiligheid geven”, vervolgt de viroloog. “Het zorgt er net voor dat de drager zijn gezicht extra moet aanraken. Door het masker op en af te zetten, verhoog je eigenlijk het risico om besmet te raken met het coronavirus.”

“Het is belangrijker om afstand te houden van elkaar (1,5 meter, red.) en handhygiëne te behouden”, benadrukte viroloog Steven Van Gucht nog. “Handen wassen met water en zeep heeft veel meer effect dan mondmaskers dragen.”

“Het blijft belangrijk dat iedereen de komende dagen en weken solidair de opgelegde maatregelen blijft volgen”, benadrukt ook Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum. “Enkel zo kunnen we het aantal besmettingen en de gevolgen ervan beperken.”

Lees ook:

LIVE. 56 nieuwe overlijdens in België: “De piek is duidelijk nog niet bereikt” - Spanje telt nu ook meer coronadoden dan China

Amper 40 jaar en erg sportief, maar toch sterft Brusselaar aan coronavirus: “Een gouden hart is gestopt met kloppen” (+)

“We hebben de snelheid onderschat”: alles wat we nu écht weten (en wat nog niet) over Covid-19 (+)
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raphael ERNST

  Mr Van Gucht, hierin kan en wil ik u niet volgen ! Waarom in godsnaam niet iedereen in het openbaar een masker laten dragen terwijl we met China, Zuid Korea enz. het bewijs hebben dat het wel degelijk werkt. Ook in Frankrijk is men begonnen met de bevolking maskers te geven. (ja zelfs sommige steden ontsmetten ook hun straten, muren etc) Deze landen doen dit niet voor niets !

 • Brent Van Renterghem

  Ik draag 1 op het werk en je doet die toch af aan de rekkers? En altijd op dezelfde manier. Ik geraak tenminste niet aan mijn mond of neus, ik voel mij idd ietsje meer beschermd als mensen te dicht komen en ik kan niet zomaar iets eten. Altijd handen wassen/ontsmetten idd... Dus wat is het probleem eigenlijk??

 • kristin Laureyssens

  Het is niet omdat hij er geen draagt wij dat ook niet moeten doen. Als mijn man buiten gaat heeft hij dat altijd op omdat ik risico patiënt ben, sta op nierfalen. En dat ze ons daar eens een boete voor durven geven, dan zullen ze eens wat meemaken. Maar dat er aan de grens veel mondmaskers vernietigd zijn door de douane omdat ze niet EU voldeden, weet niemand . En wat met de mensen die ze zelf maken? Die zijn ook niet volgens de EU.Wie zich daar goed bij voelt moet dat kunnen dragen!

 • Luc Cosemans

  Mondmaskers werken fantastisch. Ze zijn er om de ander te beschermen tegen U. Ze houden uw virussen tegen. Er één dragen is elementair respect.

 • Frank Van Hevel

  Er wordt door onze virologen nogal afgelopen, puur om de politiek uit de wind te zetten. Maskers werken niet voor de bevolking, maar op magische wijze plots wel voor de zorgverstrekking waar ze absoluut nodig zijn maar er een tekort is.