Viroloog Marc Van Ranst: “Kans op uitbraak coronavirus in ons land is groot”

Viroloog Marc Van Ranst
VTM Viroloog Marc Van Ranst
“De kans is groot dat het coronavirus ook in ons land zal toeslaan”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “De situatie is helemaal anders dan een maand geleden, toen het virus enkel in China zorgde voor slachtoffers.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Viroloog Marc Van Ranst somt enkele redenen op waarom het coronavirus nu dichterbij lijkt dan gedacht. “Ten eerste is China ver weg, en had in België nog niemand positief getest. Op dat moment was er geen enkele reden waarom de bevolking zich zorgen zou maken: er was gewoon geen dreiging.”

“Maar nu zit het virus in Italië. Nu moet onze overheid aan de bevolking laten weten dat er een plan B is en dat - wanneer het virus komt - ze haar best zal doen om te zorgen voor zo weinig mogelijk zieken en doden. Maar hoeveel zieken en doden er zullen vallen, ligt in handen van het virus. Dat is niet de schuld van de overheid”, aldus Van Ranst. “De kans is groot dat het virus naar ons land komt, en dat is niet omdat België speciaal is. Het is eerder zo dat we er een tijdje aan konden ontsnappen, net omdát België zo klein is.”

“Ten tweede is het grote verschil dat het een maand geleden perfect mogelijk was om iedereen die uit China kwam, te controleren. Het ging om twee vluchten per week uit Beijing, die maar halfvol zaten. Als een van de passagiers van die vluchten ziek zou geworden zijn, kon je die perfect bereiken.” Die situatie ligt nu dus anders. “De toeristen die nu in Italië verblijven, keren eind deze week terug naar huis. Ze komen terug met de bus, de trein, het vliegtuig, de auto,... Daar heb je geen controle over. Het aantal mensen dat gecontroleerd zou moeten worden, is nu veel groter.” De viroloog lijkt zich hierover zorgen te maken. “Het zijn er te veel. Je kan al die mensen niet tegenhouden aan de grens. Dat is totaal onmogelijk.”

LEES OOK:

Beurs leek immuun voor corona, maar crasht nu toch (+)
84 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leon Dendoncker

  Gewoon laten passeren, die virologen en de WGO weten het ook niet, en willen geen paniekzaaierij veroorzaken, als ik het oploop en ik word gescand op dag een ergens, maar het breekt maar vier dagen later uit, waar is de logica dan, en met wie heb ik dan al in aanraking geweest, probeer U dat maar te herinneren, het gaat erover geen paniekzaaierij te veroorzaken.

 • Karel Vanormelingen

  Als ge hem bekijkt zou ge zeggen hij heeft het al en gelukkig is de apotheek van het parlement goed gevuld om de elite eerst te helpen

 • Gustave Olbrechts

  De Block en Co. staan ons gewoon te beliegen , en waarom ? Om geen paniek bij de bevolking te veroorzaken. Hopelijk nemen ze wel de nodige maatregelen achter gesloten deuren. Wacht maar na de krokus vakantie , als al die Belgen terug komen. Gaan die dan in quarantaine ? Of gokt men dat er niemand met die vuiligheid terug komt. Als je ziet hoeveel personen patiënt nul in Italië heeft besmet hou ik mijn hart vast.

 • Danny Govaerts

  Als Maggie en haar ploeg almaar beginnen met alle toeristen op te sporen die ook in het bewuste hotel op Tenerife geweest zijn . En het vorige week pas verlaten hebben . Na de aankomst van patiënt 1 in Tenerife. Hebben ze voorlopig al werk genoeg.

 • Rania Desaegher

  Men doet hier ook weinig of niets om die verspreiding tegen te gaan. Het lijkt of men maar gelaten afwacht.