Vingerafdrukken pas op identiteitskaart in 2020

Beeld ter illustratie.
Getty Images Beeld ter illustratie.
Pas in de loop van volgend jaar zullen op grote schaal vingerafdrukken opgeslagen worden op de chip van onze elektronische identiteitskaarten. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad na navraag bij Binnenlandse Zaken.

Eind vorig jaar keurde de Kamer een wet goed over de toevoeging van de vingerafdruk van beide wijsvingers op de Belgische identiteitskaarten. Een testfase zou volgen in april, waarna in juni het proces van start zou gaan om het systeem breed uit te rollen. In maart werd aangekondigd dat ­alles zou worden uitgesteld, omdat de uitvoerings­besluiten door de val van de regering vertraging hadden opgelopen.

Nu blijkt dat het er pas in 2020 wordt gestart met het systematische opslaan van vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaarten. De volledige uitrol zou zo'n tien jaar duren. Het pilootproject in enkele gemeenten wordt kort daarvoor opgestart. Een meer gedetailleerde planning kan Binnenlandse Zaken nog niet geven.




18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Zelfmoordterroristen kan je niet meer opsporen. En misdadigers hebben zo hun methodes om geen vingerafdrukken na te laten.

 • Peter Janssen

  Vergeet het, mijn vingerafdrukken krijgen ze NIET en NOOIT!!!

 • Bob Boomer

  Ik ben benieuwd hoe lang het zal duren eer blijkt dat er vingerafdrukken aan een verkeerd persoon gelinkt werden !

 • bart vansteenkiste

  ik zal een simpel voorbeeld geven van een vinger afdruk hebt u een crimineel verleden of hebt u een gevangenis straf , dan weet iedereen alles van je maar dan ook alles en dit kan veel gevolgen hebben ook voor opreis gaan , dat de gevangenis dat weet ok maar dat dit op een pasport komt dit gaat te ver en dit is in strijd met de privacy van de mens want iedereen die uw passport scant zal deze gegevens zien , verplicht in heel europa , dan word het tijd om europa op te doeken

 • LUC VAN DER VEKEN

  Ze hebben reeds mijn vingerafdrukken. ABL, 3 dagen Klein Kasteeltje. Wel meer dan 50 jaar geleden.