Vincent Kompany lokt succesvol Brusselse werklozen naar VDAB om Nederlands te leren

De groei is mede te danken aan Vincent Kompany, die vanaf begin oktober met de campagne "J'apprends le flamand avec Vincent" Brusselse werkzoekenden opriep om Nederlands te leren en zo makkelijker werk te vinden.
Getty Images De groei is mede te danken aan Vincent Kompany, die vanaf begin oktober met de campagne "J'apprends le flamand avec Vincent" Brusselse werkzoekenden opriep om Nederlands te leren en zo makkelijker werk te vinden.
De Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris stuurde vorig jaar vier keer meer werklozen door naar zijn Vlaamse tegenhanger VDAB. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De stijging is te danken aan een campagne met Rode Duivel Vincent Kompany, zo staat vandaag in De Tijd.

Actiris stuurde vorig jaar 1.210 Brusselse werkzoekenden door naar VDAB, vier keeer meer dan het jaar voordien. Van hen hebben er 855 (71 procent) intussen minstens één inschattingsgesprek gehad bij VDAB Brussel. De helft daarvan is ook echt aan een begeleidingstraject begonnen.

De groei is mede te danken aan Vincent Kompany, die vanaf begin oktober met de campagne "J'apprends le flamand avec Vincent" Brusselse werkzoekenden opriep om Nederlands te leren en zo makkelijker werk te vinden. Ruim de helft van de 1.210 doorverwijzingen gebeurde namelijk tijdens of na de campagne met de perfect tweetalige Rode Duivel, zegt Actiris-woordvoerder Jan Gatz.

Opvallende stijging in Brusselse werkzoekenden dat Nederlands leert

De campagne veroorzaakte daarnaast ook een opvallende stijging in het aantal Brusselse werkzoekenden dat via de VDAB Nederlands leert. In januari 2018 organiseerde de VDAB dubbel zoveel Nederlandse opleidingen als een jaar eerder.
De laagdrempelige campagne met Kompany was de eerste concrete samenwerking van de VDAB en Actiris om de werkloosheid in Brussel aan te pakken. Het Brussels Gewest telde eind vorig jaar 91.000 werkzoekenden. De helft van de vacatures in de hoofdstad vereist tweetaligheid.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Geweldig idee van Actiris om deze campagne te voeren met zulk een boegbeeld. Meer jongeren aan het werk helpen is goed voor de Brusselse werkloosheid en voor de Vlaamse economie. Talent mag niet verloren gaan.

 • Werner Cerisier

  Ik ben nieuwsgierig om te weten hoeveel allochtonen er zijn die de cursus aanvatten. Zijn de Franstalige autochtonen nog altijd zo koppig dat een cursus Nederlands hen te min is?

 • Frans Peeters

  Vincent zou er beter voor zorgen dat voetballers zoveel belastingen op hun loon betalen zoals iedereen, nl 55%.

 • Gerard Braeckmans

  Triestig dat hier een voetballer voor moet komen opdraven. En de meute holt achter hem aan.

 • Miek Dirickx

  Mooi, een halve Brit heeft meer impact op Brusselse jongeren dan de Belgische Minister van Tewerkstelling. Het roemloze einde van Kris Peeters nadert;