Vilvoorde en Sikhs akkoord over aanpak mensensmokkel

Vilvoordse Sikhs protesteren tegen de sluiting van de tempel in Vilvoorde, 28 oktober 2014.
BELGA Vilvoordse Sikhs protesteren tegen de sluiting van de tempel in Vilvoorde, 28 oktober 2014.
Burgemeester Hans Bonte (sp.a) van Vilvoorde heeft met de vertegenwoordigers van de plaatselijke Sikh-tempel een overeenkomst bereikt over de aanpak van mensensmokkel. Hierdoor kan de tempel, die op bevel van Bonte eind oktober gesloten werd, weer de deuren openen. Voortaan geldt evenwel een sluitingsuur tussen 20 uur 's avonds en 7 uur 's morgens.

Bonte besliste tot sluiting van de tempel omwille van een aantal vaststellingen die wezen op linken tussen de tempel en mensensmokkel. Tijdens een rechtszaak waarbij in 2013 een aantal Indiërs wegens mensensmokkel veroordeeld werden bleek al dat de mensen zonder wettig verblijf, die zij onder hun hoede hadden, in de tempel verbleven en er zoals iedereen gratis eten kregen. Ze konden overnachten in een pand aan de Houtkaai.

Dat er in oktober in dezelfde schuilplaats opnieuw 11 Indiërs zonder wettig verblijf werden opgepakt was voor Bonte een nieuwe aanduiding dat de tempel fungeerde als een magneet voor illegale mensenhandel.

De samenwerkingsovereenkomst stipuleert dat de politiediensten met een zekere regelmaat identiteitscontroles zullen houden in de omgeving van de tempel, terwijl de verantwoordelijken van de tempel zich engageren om elke indicatie van illegaliteit of smokkel onmiddellijk te melden aan de politiediensten. Tijdens de openingsuren moet het ook steeds duidelijk zijn wie er de verantwoordelijkheid draagt. Verder spraken alle partijen af om een keer per trimester met mekaar te overleggen, om zo een goede samenwerking uit te bouwen.