Vijftigtal klimaatjongeren brengt nacht door voor Europees Parlement

Een vijftigtal klimaatjongeren van Occupy for Climate heeft de nacht van zaterdag op zondag onder de blote hemel op het plein voor het Europees Parlement doorgebracht. Studenten uit verschillende Europese landen bezetten het plein voor het parlement sinds zaterdag 12 uur. 

Met enkele tientallen arriveerden zaterdag onverwacht klimaatjongeren uit onder meer België, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Italië of Letland. De studenten van Occupy for Climate maakten hun bedoeling meteen duidelijk en zetten hun tent op in de neutrale zone. Met hun actie in de laatste uren voor de verkiezingen willen de klimaatjongeren de mensen die nog twijfelen duidelijk maken dat ze moeten stemmen voor een beter klimaatbeleid. 

Na onderhandelingen met de politie en burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) werd in eerste instantie afgesproken dat de jongeren zaterdag tot 20.30 uur mochten blijven en ze dan hun tenten moesten opruimen. De klimaatactivisten gaven echter niet op en de burgemeester gaf hen uiteindelijk de toestemming om voor het Europees Parlement te overnachten. Dat deden ze in open lucht en met enkel een matje en een slaapzak.

"De politici luisteren nog altijd niet. Na onze global strike for future op vrijdag wilden we met deze actie nog eens de urgentie van een stem voor de planeet onderstrepen", vertelt Louis Motaal van Friday for Future Germany. De politie heeft gevraagd aan de studenten om de plaats te verlaten, maar ze willen blijven om de kaap van de 24 uur te halen. "Momenteel wordt onze aanwezigheid getolereerd", zegt Motaal.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gregoor Vogels

  Vreemd dat ze de enorme luchtbezoedeling die de Europese Commissie zelf maandelijks veroorzaakt door de heen en weer verhuis Brussel - Straatsburg niet aanklagen!!! Die CO uitstoot is enorm!

 • Eric Urkens

  Misschien beter in Peking, Moskou, New-Delhi of Washington doen. Daar zitten de grootste vervuilers.

 • Marc Rooms

  Gewoon laten zitten ên negeren

 • Walter Smans

  Begin eerst bij jezelf.

 • Paul Philippaerts

  Een goed idee parlement ombouwen tot een jeugdherberg. Dan wordt het tenminste nuttig gebruikt. Dan gaan wel die duizenden lobbyisten brussel moeten verlaten. En de politici moeten zelf hun eten betalen.