Vijftiger riskeert 8 maanden cel voor bedreigingen aan Ben Weyts

gettyimages.be
Het Brusselse parket heeft vandaag een gevangenisstraf van 8 maanden gevorderd tegen een 55-jarige man die in maart 2014 N-VA-politicus en Vlaams minister Ben Weyts en diens kinderen had bedreigd. De vijftiger verklaarde voor de rechtbank dat hij in een opwelling had gehandeld en beschaamd was over zijn gedrag en de gebruikte bewoordingen. Zijn advocaat vroeg om een opschorting. De rechtbank doet uitspraak op 3 maart.

De feiten vonden plaats op 24 maart, in volle aanloop naar de verkiezingen van 25 mei. Die dag schreef de vijftiger op het contactformulier op de website van Weyts, toen nog federaal parlementslid voor N-VA, anoniem een tekst die weinig aan de verbeelding overliet. Zo stond er te lezen dat "fascistisch crapuul als u geen recht op leven en kweken zou mogen hebben" en dat "uw bastaarden morgen de keel zullen worden overgesneden, zodat uw nazi-DNA niet overleeft".

De N-VA verwittigde de politie, die de afzender aan de hand van zijn IP-adres identificeerde als de 55-jarige Frank V. De man kreeg nog een voorstel tot bemiddeling, waarop hij te laat reageerde, waarna het parket hem dagvaardde.

"We tillen zwaar aan deze feiten, " zei de procureur, "onder meer omdat de kinderen geviseerd worden. De verdachte heeft duidelijk de nodige opzoekingen gedaan om op de hoogte te zijn van de juiste gezinssituatie van meneer Weyts."

V.'s advocaat pleitte dat het niet zozeer om bedreigingen maar wel om beledigingen ging en vroeg voor zijn cliënt opschorting. "Hij heeft die tekst in een opwelling geschreven, als reactie op uitspraken van meneer Weyts in de krant", klonk het. "Hij is beschaamd over wat er gebeurd is en de woorden die hij gebruikt heeft."