Vijftiger die illegaal aidsremmers verkocht opnieuw in cel voor illegale verkoop kankermedicijnen

Archiefbeeld ter illustratie.
PHOTO_NEWS Archiefbeeld ter illustratie.
Bart D.R. (51) zit sinds 24 september in Ieper in de cel voor de illegale verkoop van kankermedicijnen. Ook zijn Amerikaanse handlanger is opgepakt. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen en wordt bevestigd door het parket van West-Vlaanderen, afdeling Ieper.

De man uit Oostvleteren stond in januari van dit jaar nog terecht voor de illegale verkoop van aidsremmers. Bart D.R. had toen een groothandel in medicijnen. Hij kocht minstens 2.000 doosjes aidsremmende pillen in India aan 30 euro per doos, veranderde de verpakking en verkocht de pillen in Europa voor 560 euro per doos. Toen kreeg hij 18 maanden cel met uitstel en een boete van 3.000 euro, de helft met uitstel. Hij moest ook een provisionele schadevergoeding van 1.121.500 euro betalen.

Amper 9 maanden later liep D.R. echter opnieuw tegen de lamp. Bij een huiszoeking op 23 september in zijn privéwoning en zijn stamcafé werden vaccins en medicamenten gevonden, voornamelijk kankermedicijnen. In Amerika werd tegelijkertijd een huiszoeking uitgevoerd, waarbij zijn Amerikaanse vennoot werd opgepakt.

Het parket vermoedt dat het duo de illegale handel leidde. Ze kochten grote hoeveelheden generische producten aan, vooral in India, en verkochten ze tegen een veel hogere prijs op de legale markt, waar het generisch middel nog niet verkocht mag worden. Het handeltje werd wereldwijd gerund, van Europa tot de Verenigde Staten.