Exclusief voor abonnees

Vijftien seconden. Meer tijd was er niet om te ontsnappen.

Twee brandweermannen sterven in leegstaand gebouw

BELGA
Het parket van Limburg houdt nog alle pistes open in het onderzoek naar de dodelijke brand van gisterochtend in Beringen. Daarbij stierven twee brandweerlui, geraakte een derde zeer zwaar gewond en leden drie andere lichte kwetsuren. Het drama zou veroorzaakt zijn door een plotse ontbranding of een explosie van rookgassen — waartegen zelfs de meest ervaren hulpverleners machteloos staan.

De brand ontstond rond twee uur ’s nachts in een verlaten winkelpand aan de Koolmijnlaan in Beringen. Omdat het vuur al hevig woedde en het ging om een complex gebouw, riep de interventieploeg van de Beringse brandweer de hulp in van ploegen uit de kazernes van Heusden-Zolder en Tessenderlo. Het gebouw werd in het verleden weleens gekraakt en ook toen was er al eens brand.

Of de vrees ook nu bestond dat er mensen binnen waren, is niet duidelijk. “Maar een leegstaand pand tot de grond laten afbranden om het risico voor de brandweerlui te beperken, is niet altijd een optie”, aldus insiders. “Als het om een vrijstaand bedrijfsgebouw gaat, zou je dat nog kunnen overwegen. Maar hier is het een rijbebouwing en kon de brand dus overslaan.”

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rayan El Arami

    Innige deelneming en heel veel sterkte aan familie, vrienden en collega's. We weten wel dat het een beroep met risico's is maar toch komt dit hard aan. Als het om brandstichting gaat hoop ik dat ze de daders te pakken krijgen en zeer zwaar straffen.

  • Geert De Regge

    Ze hebben precies nogal veel risico's genomen voor een leegstaand pand. Maar ja, als je het allemaal vooraf wist. Jammer dat ze het leven bij laten. Brandweermensen die steeds hun best doen, met alle gevaar daaraan verbonden.