Vijftien partijen in aanmerking voor zetels in toekomstige Senaat

BELGA
Vijftien politieke partijen komen in aanmerking voor een vertegenwoordiging in de toekomstige Senaat indien ze voldoende stemmen halen bij de verkiezingen van 25 mei. Dat blijkt uit de lijst die de Senaat vandaag op haar website publiceerde.

Om in aanmerking te komen moesten de partijen tegen woensdag 16 uur een zogenaamde "verklaringen van samenhang" met de nodige handtekeningen indienen bij de griffier van de Senaat. Die bleken allemaal in orde te zijn.

Op 25 mei worden er geen senatoren meer rechtstreeks verkozen. Na de stembusgang wordt de Senaat omgevormd tot een ontmoetingsplaats van de deelstaten. De parlementen van de gemeenschappen en de gewesten zullen daarvoor 50 deelstaatsenatoren aanwijzen en die wijzen op hun beurt nog eens tien gecoöpteerde senatoren aan.

De samenstelling is dus wel nog steeds afhankelijk van de verkiezingen. Om in aanmerking te komen voor zetels in de nieuwe Senaat moesten de kandidatenlijsten politieke formaties vormen. Daarvoor moesten ze tegen donderdag een verklaring van samenhang indienen bij de griffier van de Senaat. Zo kunnen de partijen stemmen uit kieskringen waar ze onder de kiesdrempel bleven alsnog in rekening brengen om de drempel van vijf procent te halen voor het geheel van de kieskringen.

Aan Vlaamse kant hebben sp.a, N-VA, Open Vld, Groen, CD&V, Vlaams Belang en PVDA+ met het oog op de deelstaatsenatoren een verklaring ingediend voor alle kieskringen (in Brussel gaat het om de lijst PTB*PVDA-GO!). Aan Franstalige kant zagen PS, MR, cdH, Ecolo, FDF en PP hun lijsten goedgekeurd voor alle kieskringen. De PTB-GO! diende eveneens een conforme verklaring in alle kieskringen in, met uitzondering van Neufchâteau-Virton. De partij Islam diende een verklaring voor de kieskringen Brussel en Luik in.

De griffier keurde ook alle verklaringen van samenhang goed voor de verdeling van de gecoöpteerde senatoren. Daarbij houdt men rekening met het resultaat van de Kamerverkiezingen. Aan Vlaamse kant hebben sp.a, N-VA, CD&V, Open Vld, Vlaams Belang en Groen de verklaring ingediend, met uitzondering van Groen in Brussel, waar de kandidaten op de Ecolo-lijst staan. Aan Franstalige kant heeft enkel de PP een verklaring voor een lijst in Vlaams-Brabant ingediend. PTB-GO!, FDF en PVDA+ hebben geen verklaring ingediend voor de verdeling van gecoöpteerden.