Vijftien jaar cel voor moord in café Las Vegas

Beklaagde Kenan T. (rechts). Zijn onmiddellijke aanhouding werd niet bevolen.
Lenaers/Vandael Beklaagde Kenan T. (rechts). Zijn onmiddellijke aanhouding werd niet bevolen.
De 55-jarige Kenan T. uit Heusden-Zolder vliegt voor vijftien jaar achter de tralies omwille van de moord op de 38-jarige Ersin Caliskan. Op 17 mei 2014 schoot Kenan in zijn café Las Vegas in Hasselt het slachtoffer vanop korte afstand dood.

Kenan was in zijn leven reeds slachtoffer geweest van een carjacking door drie Tsjetsjeense mannen en had ook al een nare ervaring met Caliskan achter de rug. Op 2 november 2013 bedreigde die hem samen met drie bonkige kerels in zijn café. Ze vroegen 40.000 euro in ruil voor de bescherming van het café, maar dropen uiteindelijk af.

Trance

De tweede keer dat Caliskan op bezoek kwam bij Kenan was meteen ook de laatste keer. Kenan raakte volledig in paniek, belde tot zes keer toe met de politie en toen die niet opnam, ging hij in een soort trance naar de kelder. Hij laadde er zijn geweer, kwam naar boven en toen hij meende dat Caliskan zelf ook een wapen op zak had, opende hij de deur en nam hij het slachtoffer onder vuur. In 3,5 seconden tijd loste hij elf schoten. Achteraf bleek dat Caliskan die middag niet gewapend was.

Kebabzaak

Aanvankelijk vroeg het openbaar ministerie een celstraf van 21 jaar. Advocaat Steve Geerdens was verbolgen met deze straf en wees op de onweerstaanbare drang bij de beklaagde of ten minste de uitlokking door het slachtoffer. "Wie mist het slachtoffer zelfs? Blijkbaar niemand, want er is geen burgerlijke partij", verklaarde hij tijdens de rechtszaak. "Ik hoop dat mijn cliënt ten minste niet terug moet naar de gevangenis. Hij hoort thuis bij vrouw en kinderen en gaat binnenkort een kebabzaak in Heusden-Zolder openen." De rechtbank oordeelde echter dat er wel degelijk sprake was van voorbedachtheid. De onmiddellijke aanhouding werd niet bevolen.