Vijftien huiszoekingen in gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden

Dries Van Langenhove haalt intussen opnieuw zwaar uit naar "manipulatieve" VRT

Schild & Vriend-oprichter Dries Van Langenhove.
Photo News Schild & Vriend-oprichter Dries Van Langenhove.
Het gerecht is vandaag overgegaan tot vijftien huiszoekingen in het kader van het onderzoek naar Schild & Vrienden. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen aan onze redactie.

Na de ophefmakende Pano-reportage over de extreemrechtse groepering Schild & Vrienden, startte het parket een gerechtelijk onderzoek om uit te vissen of en door wie strafbare feiten zijn gepleegd.

Kort na de uitzending voerde het gerecht een huiszoeking uit bij oprichter en leider Dries Van Langenhove. Vandaag volgden er nog eens vijftien. "
Er werden computermateriaal en gsm’s meegenomen. Het onderzoek is gaande”, klinkt het bij het parket. Naar verluidt vond een deel van de huiszoekingen plaats bij studenten. 

Naar aanleiding van de reportage werd Van Langenhove geschorst van de UGent. Verschillende leden van Schild & Vrienden die op partijlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen stonden, stapten op. Ook werden vier leden van de groep uit de Vlaamse Jeugdraad ontslagen. 

Dries Van Langenhove

Ze hebben het ons moeilijk gemaakt, maar de Vlaming is geen opgever. Durf de media in vraag stellen, want alleen zo kunnen we hun grip op de samenleving verminderen. Deel dit filmpje en help ons in...

"Leugens"

Van Langenhove haalde vandaag in een video op Facebook hard uit naar de VRT. Hij beticht de Vlaamse openbare omroep van "leugens en manipulatie" en beweert dat de Pano-uitzending het "zoveelste voorbeeld" is in een reeks van manipulatieve reportages, die bovenal een "politieke agenda" hebben.

"De VRT is steeds op zoek naar bewijs om aan te kunnen tonen dat de Vlamingen racisten zijn. En als ze dat bewijs niet vinden, zullen ze wel liegen en manipuleren om toch die conclusie te kunnen forceren", klinkt het. 

Volgens Van Langenhove bleef VRT-journalist Tim Verheyden "op zijn honger zitten" nadat hij van de groep een "realistisch en positief beeld" had gekregen. "Hij had graag beeldmateriaal gehad om een negatief beeld over ons te schetsen. Hij vond het niet bij Schild & Vrienden, en dus ging hij het maar ergens anders zoeken. Tim is dan her en der op het internet de meest grove en choquerende beelden gaan zoeken om die dan aan ons te linken."

Het Schild & Vrienden-kopstuk haalt verder voorbeelden aan waarin de VRT "op meesterlijke wijze" emoties en meningen bij de kijker zou proberen op te wekken, onder meer met montages, muziek en bekende gezichten. Een 'trial by media'  tegen zijn organisatie, concludeert Van Langenhove. 

Aanleiding van het gerechtelijk onderzoek was een Pano-reportage, die aantoonde dat geheime chatgroepen van de conservatieve beweging vol seksisme, antisemitisme en wapens staan.
VRT Aanleiding van het gerechtelijk onderzoek was een Pano-reportage, die aantoonde dat geheime chatgroepen van de conservatieve beweging vol seksisme, antisemitisme en wapens staan.294 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Hij beschuldigt dus Tim Verheyden en de VRT van vervalsing? Dan hoop ik dat ze hem aanklagen wegens laster! En zegt het niet genoeg dat Driesje nu verdedigt wordt door dezelfde N-VA-advocaat die ook al Bloed, Bodem Eer & Trouw verdedigd heeft?

 • josette Huybrechts

  Dries van Langenhove heeft één grote fout gemaakt, hij is heel naïef geweest, hij had nooit mogen instemmen met een reportage gemaakt door de VRT. Elk weldenkend mens weet dat zij niet te vertrouwen zijn en dat zij alles draaien en keren zoals het in kraam te pas komt.

 • DIRK VAN DESSEL

  Subsidiekraan DICHT naar de desinformatie "duiding" van dat volkomen overgesubsidieerd politiek-correct VRT-propaganda onding. VTM rapporteert toch vaak objectief-correcter

 • Willy Slachmuylders

  Wat is er gevonden bij de journalist thuis en de VRT thuis ? Niets zeker ! IDus Dries vanLangenhove treft geen enkele schuld l!

 • Jack Hals

  Van Langenhove een marionet-generaalke met een groeiend leger aan domme krachten.De strijd tegen deze gedachtengang begint met de strijd tegen de domheid...in onszelf.Zet die plaat af en leg een keer de B-kant op aub!