Vijfduizend gezinnen met te hoog inkomen wonen toch in sociale woning

Vier procent van alle huurders van sociale woningen verdient eigenlijk teveel om in die woning te mogen blijven wonen.
ANP Vier procent van alle huurders van sociale woningen verdient eigenlijk teveel om in die woning te mogen blijven wonen.
Vier procent van alle huurders van sociale woningen verdient eigenlijk teveel om in die woning te mogen blijven wonen. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. Het gaat om iets meer dan 5.000 gezinnen, van wie het inkomen meer dan 25 procent boven het maximum ligt. 

Die maximumgrens ligt op dit moment op 24.500 euro bruto inkomen per jaar voor een alleenstaande en 36.600 euro voor een gezin.

Niet dat 5.000 gezinnen nu plots uit hun woning moeten: de regel geldt alleen voor contracten die na maart 2017 werden afgesloten.
Het feit dat mensen met een relatief hoog inkomen toch in een sociale woning wonen, onder wie een gemeenteraadslid van sp.a in Gent, lokte heel wat verontwaardiging uit. 

In Vlaanderen staan 135.000 mensen op een wachtlijst voor zo'n woning.
116 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  En geen nva politici of willen jullie namen en adressen ? doe een klein beetje moeite en zult je ogen niet geloven .

 • Gino Denil

  Typisch N-VA, inspelen op de afgunst. Er zijn meer dan 140.000 sociale woningen in Vlaanderen. Aangezien er onder die bewoners altijd zullen zijn die zich - soms zelfs maar tijdelijk - wat uit de armoede werken zal er altijd een klein percentage dat een te hoog inkomen heeft. Of moet iemand die werk gevonden heeft meteen uit zijn huis gezet worden. Dan kan hij beter steuntrekker blijven.

 • Kitty Frederickx

  Het zijn bijna verkiezingen zeker dat men dit nu ontdekt. Vraag is gaat men er ook iets aan doen na de verkiezingen?

 • Jan Verstrepen

  Ja sociale woning betaald door de dwaze Belg en in het thuisland een riante villa en een hotel komt voor mag je niet zeggen.

 • Gino Denil

  De huurprijs is gekoppeld aan het inkomen, isabel da silva. Regel is 1/50 van je jaarlijks inkomen als maandelijkse huur. En het zijn geen luxevilla's. Daardoor kan het zelfs zijn dat je meer betaald dan op de private huurmarkt. Dat soort huurders houdt de toestand financieel recht voor de sociale woningmaatschappijen. Niet de huurachterstand van de armer wordende armen.