Vijfde plofkraak in ons land: twee gangsters slaan toe in ING-kantoor in Seneffe, Febelfin houdt spoedoverleg

Opnieuw hebben gangsters een bankautomaat tot ontploffing gebracht, bevestigt de lokale politie aan onze redactie. Deze keer sloegen twee gemaskerde personen toe in een ING-kantoor in Seneffe in de provincie Henegouwen. 

De brandweer van Nijvel en hun collega's van La Louvière werden opgeroepen rond 02.40 uur voor een brand in het bankkantoor van ING in de avenue de la Motte Baraffe. Volgens Bénédicte Poll, burgemeester van Seneffe, hebben personen in het sas van het bankagentschap geprobeerd de twee automaten die er staan, te doen ontploffen. Bij de explosie is een van de twee automaten losgekomen uit de muur. De schade aan het gebouw is groot, maar de inbrekers zouden geen buit hebben kunnen maken. Het onderzoek ter plaatse is nog in volle gang. 

Volgens de burgemeester ligt het bankkantoor aan de rand van de gemeente, waardoor de gangsters makkelijk hun slag konden slaan en ook onopgemerkt konden wegvluchten. De modus operandi vertoont gelijkenissen met andere plofkraken in Vlaanderen in de voorbije weken. Op een gelijkaardige manier werden de voorbije weken al vier automaten opgeblazen. 

Overleg

Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, gaat nog deze voormiddag intern overleg houden met de Belgische banken, meer bepaald met de mensen die instaan voor de beveiliging van de banken, en zal na de middag contact hebben met minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA). Dat heeft Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin bevestigd. Aanleiding is de aanhoudende golf van plofkraken, vannacht nog in Seneffe, in de provincie Henegouwen. "We willen zo snel mogelijk nagaan welke maatregelen zich op korte en op lange termijn opdringen", aldus Isabelle Marchand.

Febelfin had vorige week, na een eerdere plofkraak, al opgeroepen tot overleg op korte termijn. Die oproep was gericht aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) en de politie- en veiligheidsdiensten. Een van de problemen is dat de verfcapsule in de automaten, om het geld bij een kraak onbruikbaar te maken, niet altijd blijkt te werken wanneer de daders de automaat met behulp van gas laten ontploffen. In Boechout zou de capsule wel geactiveerd zijn, waardoor minstens een deel van het geld onbruikbaar werd. P

Het ING-kantoor in Seneffe in de provincie Henegouwen.
Google Streetview Het ING-kantoor in Seneffe in de provincie Henegouwen.93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Denrappe

  Plaatst een waakvlam in de geldkoffer en probleem opgelost.

 • Jörn Jansen

  Plaats gewoon een gloeidraadje en we kennen ineens de daders ;)

 • Fred Debroek

  Via media geven ze alle informatie, deze worden nu gebruikt. Proficiat aan hen die de plofkraak tot een goed einde kan brengen. Al dat kloten geld is toch verzekerd.

 • Jean-Marie Gijsen

  Kunnen daar echt geen gaten, gaatjes in gemaakt worden zodat het gas zich niet kan ophopen ?

 • Bartenmelissa Van den Meersschaut

  En weer is de gewone burger het slachtoffer