Vijfdaagse staking bpost van start: dit betekent het voor u

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Bij bpost is gisteravond om 22 uur een vijfdaagse staking begonnen. Aan alle postsorteercentra in het land werden stakingsposten opgetrokken. De actie zou vijf dagen duren, maar de bonden hopen dat ze vervroegd gestopt kan worden. Volgens ACOD-vakbondsman Jean-Pierre Nyns wordt de staking door meer dan 95 procent van de werknemers opgevolgd. Morgen zitten de vakbonden en directie opnieuw rond de tafel voor overleg.

Tot 22 uur gisteravond werden nog maximaal brieven en pakjes weggevoerd naar de uitreikingsbureaus, vanwaar de postbodes vertrekken. Met als gevolg dat er vandaag wel brieven en pakjes worden uitgereikt, maar met een beperkt volume, meldt bpost. Kranten werden vandaag wel zo goed als overal uitgereikt.

Lokaal zijn er wel een aantal kantoren waar de postbodes niet allemaal vertrokken zijn op uitreiking. Zo was er in het Henegouwse Gerpinnes wel krantenbedeling en geen gewone uitreiking. In Hoeilaart was er wel krantenbedeling, maar slechts gedeeltelijke gewone uitreiking. In Brussel 1000 (centrum) was er geen geen uitreiking van kranten, enkel gewone uitreiking. In Brussel Noord werden evenmin kranten verdeeld, maar was er wel gedeeltelijk gewone uitreiking.

De bonden klagen over een nijpend tekort aan personeel en over de dreiging van nieuwe besparingen.

Na de staking in de sorteercentra zijn de vakbonden nog van plan om achtereenvolgens te staken bij de posttransporten (8 november), bij de postbodes (9 november), aan de loketten, bij de administratie en de callcentra (12 november) en bij de pakjesverwerking (13 november). De dienstverlening van bpost dreigt dus dagenlang verstoord te zijn.

Torfs schakelt PostNL in

Sommige bedrijfsklanten van bpost schuiven met hun zendingen, andere waarschuwen hun klanten voor vertragingen. Nog andere hebben alternatieven gevonden. Schoenenketen Torfs, bijvoorbeeld, liet gisteren weten dat ze de komende dagen tijdelijk een beroep doet op PostNL om te kunnen blijven leveren aan klanten.

Cijfers over de impact van de actie op de postbedeling zijn er nog niet. Maar ACOD-vakbondsman Nyns voorspelt een ernstige verstoring. “In geen enkel sorteercentrum is post gesorteerd of vertrokken.” Ook de pakjesbedeling zou hinder ondervinden van de actie. Bpost zegt nog geen zicht te hebben op de impact van de vakbondsactie.

Eerder liet de vakbond al verstaan dat bij het uitblijven van concrete voorstellen, de vijfdaagse actie ook nog verlengd kan worden. 

De vakbonden en directie bij bpost gaan morgen weer overleggen. De directie hoopt tot een definitief akkoord te komen “binnen de volgende dagen”, zodat de dienstverlening hernomen kan worden. “We begrijpen dat er ongerustheid is binnen het bedrijf en we willen daar aandachtig naar luisteren, maar de impact van de staking is zwaar voor onze klanten en de burgers”, zegt CEO Koen Van Gerven. 

“Het is dus essentieel dat we de onderhandelingen verderzetten om te landen tot een goed akkoord voor alle partners, een akkoord dat zowel positief is voor onze medewerkers als voor onze klanten.”

Dit betekent de poststaking voor u:

Krijgt u deze week nog brieven?

Enkel die brieven en kaartjes die nu al onderweg zijn, zullen deze week nog in de bus belanden. De postbodes staken pas vrijdag, maar aangezien de sorteercentra het werk al sinds 22 uur gisteravond hebben neergelegd en de posttransporten morgen actievoeren, valt er weinig te verdelen. Tot en met vrijdag wordt er gerekend op zware hinder. Een brief die gisteren gebust werd, komt in het allerbeste geval maandag toe.

Wat met pakjes?

Hoewel de pakjesverwerking pas gisteravond werd lamgelegd, dreigt ook de komende dagen hinder. “Enkele pakjesafdelingen zijn geïntegreerd in de sorteercentra en hebben eenzelfde ingang. Als daar vandaag een piket staat, is het weinig waarschijnlijk dat de pakjes erdoor geraken”, aldus de bonden. Dat betekent dat uw bestelling van Coolblue of Zalando - beide bedrijven werken in ons land exclusief met bpost - wellicht later geleverd wordt. Schoenenketen Torfs zal wel op tijd kunnen bezorgen: zij schakelt PostNL in. 

En wordt uw krant bezorgd?

Voor de bedeling van kranten en tijdschriften wordt vandaag en morgen geen hinder verwacht. Die moeten immers niet langs de stakende sorteercentra passeren. “En wij hebben er ook baat bij dat de kranten bezorgd worden, want wij zullen erin staan”, knipoogt een vakbondsman. Enkel vrijdag - als de postbodes staken - blijft u mogelijk op uw honger zitten. Zaterdagochtend valt uw weekendkrant wel weer gewoon in de bus.

Wie als abonnee geen krant ontvangt, kan zijn abonnement met één exemplaar verlengen via deze link of de digitale krant downloaden op onze website of via de app.

BELGA324 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • INGRID LEEMANS

  Tijden zijn niet meer wat het geweest is, we moeten allemaal harder werken voor onze centjes en ik hoop van harte dat Bpost veel van zijn belangrijke klanten zal verliezen dan zullen de stakers het met stempelgeld moeten doen ! daar vragen ze om.

 • marina thys

  Tom De Helze,dan moet jij eens zeggen welke voordelen wij hebben ,ja elke dag 10 uur werken en 7.36 uur betaald worden, geen tijd om rust te pakken ,eten terwijl je werkt ,wie doet dat nog ,je mag altijd eens de hele dag meekomen ,dan zal je wel anders piepen

 • August Verbruggen

  Als ze De Croo ontsagen ,kunnen ze van die zijn "préke" wel 200 postbodes aannemen :doe daarbij nog zijn jarlijks divident .............

 • Jolien vandeweyer

  Allemaal goed en wel dat staken maar weeral ziet de gewone burger hiervan af.. Als jong onderneemster is dit een verlies van verkoop tijdens mijn opendeurdagen. Ik stuur al mijn klanten een kaart van de opendeurdagen en deze zal te laat aankomen door deze staking. Dank u aan de vakbonden !!

 • Tom De Helze

  Groot verloop en bekwame mensen vinden is de grootste uitdaging voor het management. Als je ontevreden bent, vertrek dan gewoon, er zijn jobs zat. Maar gedraag u niet als een 3-jarige die zijn speelgoedje niet krijgt in de Bart Smit. Als er veel verloop is verandert het vanzelf. Maar nee, jullie willen allemaal voor bPost werken door alle eindeloze voordelen, maar oh nee er hangen verplichtingen aan vast! Wie had dat gedacht!