Vijf vrouwen klagen België aan voor misdaden tegen de menselijkheid in Congo

Een beklad borstbeeld van koning Leopold II.
EPA Een beklad borstbeeld van koning Leopold II.
Vijf vrouwen, geboren uit een blanke vader en een zwarte moeder onder koloniaal bestuur in Congo, dagen de Belgische staat voor de rechter. Dat melden Le Vif L'Express en RTBF vandaag. De vijf zeggen dat ze ontvoerd werden toen ze tussen twee en vier jaar oud waren, gedwongen in een katholieke missie werden geplaatst en in de steek werden gelaten toen de zusters ten tijde van de onafhankelijkheid evacueerden.

In hun klacht, die ze vandaag indienden voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, bekritiseren Léa Tavares Mujinga, Monique Bitu Bingi, Noëlle Verbeeken, Simone Ngalula en Marie-José Loshi België voor het systematisch ontvoeren van kinderen tussen 1911 en 1960. Ze zeggen dat zo ongeveer zestig kinderen aan hun lot werden overgelaten in de Belgische katholieke missie van Katende, in Kasai, toen de nonnen vlak na de onafhankelijkheid van Congo naar België evacueerden, specificeert Le Vif. De vijf vrouwen hekelen ook het seksuele geweld als gevolg daarvan.

De vijf vrouwen, die vertegenwoordigd worden door de advocaten Michèle Hirsch, Sophie Colmant, Jehosheba Bennett en Christophe Marchand, eisen elk 50.000 euro. Ze vragen ook dat er een deskundige wordt aangewezen die hun morele schade moet bepalen.

In 2018 erkende de Kamer de praktijk van gedwongen ontvoering en de segregatie waarvan de Congolezen het slachtoffer waren in de Belgische kolonie. Een jaar later, in april 2019, bood premier Charles Michel zijn excuses aan aan de slachtoffers van discriminatie tijdens de koloniale periode en de daaropvolgende periode. Excuses die niet langer "genoeg" zijn, schrijft Le Soir.

De inleidende hoorzitting staat gepland voor 10 september, meldt de krant.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Tussen 1911 en 1960 was het hof (de koning) al lang niet meer verantwoordelijk maar wel de Belgische staat. Vermits die ontvoeringen gebeurden door missie zusters zou ik denken dat ook de kerk mede verantwoordelijk is. Bijgevolg moeten ze niet alleen België aanklagen maar ook de paus.

 • John Rogers

  Duidelijk dit hier niet gaat om eerherstel, morele schade of excuses, wel financieel profijt en opportunisme..

 • Annie Broeckx

  Wanneer wordt hier een halt aan geroepen?Als België veroordeeld wordt aan genocide wil dat niet minder zeggen dat onze voorouders en zelfs onze kinderen als massa moordenaars kunnen bestempeld worden.Waar zijn onze politiekers om dit vanaf de eerste letter te veroordelen?

 • Marcel Vandamme

  Ligt daar iemand van wakker? Pro Deo advocaten? Wat is het volgende waarvoor ze België gaan aanklagen? Welke mensen of organisaties fluisteren dit in hun oren? Want dat is het zeker!

 • Walter Decock

  Zoals meestal is het hen gewoon om geld te doen, de rest is bijzaak en brengt niets op voor hen en hun advocaten. Nu nog verontschuldigingen van de staat en ze kunnen allemaal met schadevergoeding afkomen. Wie gaat dat weer betalen? Juist, de werkende burgers!