Vijf personen aangehouden voor tonen IS-vlag voor Manneken Pis

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
In Brussel heeft de politie vijf mensen aangehouden nadat ze voor het standbeeld van Manneken Pis met een vlag van terreurgroep Islamitische Staat hadden gezwaaid. Maar nu blijkt dat het om een ludieke actie ging van een stel theathermakers. Dat meldt het parket van Brussel.

De vijf, in "radicaal-islamitische klederdracht", zouden vanavond rond 17.45 naar het standbeeld van Manneken Pis in hartje Brussel getrokken zijn, waar ze een vlag van Islamitische Staat ontplooiden. De politie was echter snel ter plaatse en pakte het groepje op, zo zegt burgemeester Yvan Mayeur aan RTBF.

Het groepje werd opgepakt door de politie, maar nadat bij de ondervraging was gebleken dat hun actie geen terroristische inslag had, werden ze weer vrijgelaten.

Theathermakers
De vijf theatermakers, hun identiteit werd niet vrijgegeven, wilden met hun actie net duidelijk maken dat de bevolking zich niet moet laten intimideren door terroristische dreiging. 

Ook uit het onderzoek van het beeldmateriaal is gebleken dat er op het ogenblik van de feiten geen opruiende of dreigende taal werd geuit, zo stelt het parket. 

De theatermakers werden na de ondervraging dan ook weer vrijgelaten. Hun beeldmateriaal en attributen werden wel in beslag genomen.