Vijf mannen opgepakt na racistische slogans en Hitlergroet op Antwerpse Meir

De stickers werden lukraak geplakt, hier op de Grote Markt.
Redactie De stickers werden lukraak geplakt, hier op de Grote Markt.
In Antwerpen heeft de politie zondagavond vijf mannen opgepakt omdat ze racistische slogans riepen en de Hitlergroet brachten op de winkelstraat Meir.

Het gaat om vijf mannen tussen 18 en 42 jaar, geen Antwerpenaars, die hadden deelgenomen aan een geheime bijeenkomst in een zaaltje boven een café op de Grote Markt. Ze keerden huiswaarts en waren op weg naar het Centraal station.

“Omstreeks 19 uur kregen we verscheidene telefoons van verontruste voorbijgangers die zich beklaagden over het gedrag van een groepje mannen op de Meir”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. “Volgens de meldingen bekladden ze muren en kleefden ze lukraak stickers van de rechtse organisaties Right Wing Resistance en Voorpost. Bovendien scandeerden ze racistische slogans en brachten ze de Hitlergroet.”

De politie kwam ter plaatse en pakte de vijf mannen op. “We hebben ze bestuurlijk aangehouden voor openbare ordeverstoring”, zegt de politiewoordvoerder. “Tegen hen is een proces-verbaal opgesteld wegens aanzetten tot discriminatie en haat. Ze werden vrijgelaten in de loop van de avond, maar elk afzonderlijk om te voorkomen dat ze samen weer voor herrie zouden zorgen.” Het dossier is in handen van het parket.

De geheime bijeenkomst vooraf in een cafézaaltje op de Grote Markt was in handen van de Autonome Nationalisten, een van de vele kleine extremistische organisaties aan de rechterzijde in Vlaanderen. Ze kregen versterking van aanhangers van de Nederlandse Volks-Unie, het internationaal vertakte Right Wing Resistance en een motorclub. Grote belangstelling was er echter niet. Er daagden slechts een dertigtal deelnemers op.

De belangstelling voor de geheime bijeenkomst bleef zeer bescheiden.
Redactie De belangstelling voor de geheime bijeenkomst bleef zeer bescheiden.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Fiers

  Ik zou het niet wagen maar vind het geen misdrijf.Het pas gevaarlijk als er wapens bij te pas komen.De politie moet gewoon luisteren naar de regering.Die weten ook wel dat dat de echte criminelen niet zijn.Mooie samenleving.Wel dit krijg je!

 • Peter Janssens

  Naar het schijnt gaan de mannen dat morgen in Borgerhout doen en donderdag in Molenbeek

 • Peter Janssen

  Tiens, dit heet openbare ordeverstoring?Wie wordt er lastig gevallen door de vrije meningsuiting? Waarom wordt dan ook niet opgetreden tegen amokmakers in zwembaden en recreatiedomeinen die gezinnen en meisjes fysiek lastig vallen??2 maten en 2 gewichten?

 • Jean West

  Zo zijn er nog genoeg die zich nergens voor schamen maar als men dit aankaart ben je al gauw een racist.

 • Mathias Lunders

  Echte helden, na sluitingstijd in actie schieten, probeer volgende keer is rond 16:00 op de meir dezelfde boodschap brengen.