Vijf landen stemmen vandaag voor Europees Parlement

De Italiaanse premier Matteo Renzi voert campagne in Rome voor de Europese verkiezingen
GETTY De Italiaanse premier Matteo Renzi voert campagne in Rome voor de Europese verkiezingen
Kiezers in vijf landen gaan vandaag naar de stembus om het nieuwe Europees Parlement te kiezen. In Italië kan dit ook zondag. In Tsjechië is het de tweede dag van de verkiezingen. Voorts wordt gestemd in Letland, Malta en Slowakije.

Italië kiest 73 van de 751 EuroparlementarIërs. In bevolkingsomvang is Italië met circa 60 miljoen inwoners het vierde land van de EU. Malta, met 450.000 inwoners het kleinste land van de Europese Unie, kiest zes leden van het EP. Zowel Malta als Italië kampt met de toestroom over zee van vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Ze willen dat de EU daar meer tegen doet.

De centrumlinkse Italiaanse premier Matteo Renzi hoopt dat de stembusgang niet zo verloopt als die voor het eigen parlement begin 2013. Toen won de komiek Beppe Grillo met zijn fel anti-Europese campagne een kwart van de stemmen. Dit 'ongeleide projectiel' Grillo zorgt met zijn grote fracties in het parlement voor extra instabiliteit in de Italiaanse politiek.

In Slowakije worden 13 Europarlementariërs gekozen. De opkomst in 2009 was nergens lager dan in Slowakije waar slechts 20 procent van de kiezers kwam opdagen. Letland behoort tot de meest pro-Europese landen van EU en 'eurosceptici' zijn uiterst zeldzaam. Letland kiest acht Europarlementariërs.