Vijf jongeren schuldig aan moord op Valentin (18), die na urenlange foltering in de Maas werd gegooid

Valentin werd met de handen op de rug geboeid in de Maas geduwd.
rv Valentin werd met de handen op de rug geboeid in de Maas geduwd.
De jury van het assisenhof in Luik heeft de vijf beschuldigden over de hele lijn schuldig verklaard aan de moord op de 18-jarige Valentin Vermeesch in maart 2017 in Hoei. Ze zijn niet alleen schuldig aan moord, maar ook aan marteling, onmenselijke behandeling, aanranding van de eerbaarheid, opsluiting en doodsbedreigingen en mishandeling van een kwetsbaar persoon. De debatten over de strafmaat starten maandag.

Alexandre Hart (21), Belinda Donnay (22), Dorian Daniels (22) en Killian Wilmet (18) werden ook nog schuldig verklaard aan verkrachting. Die betichting hield geen stand voor Loïck Masson (23). De juryleden hadden 96 vragen voorgelegd gekregen: op 90 ervan antwoordden ze bevestigend.

De licht mentaal gehandicapte Vermeesch werd in de nacht van 26 op 27 maart 2017 in Hoei vermoord. De jongeman stierf door verdrinking in de Maas, waarin zijn belagers hem hadden gegooid na hem eerst gemarteld te hebben. Zijn lichaam werd op 14 april teruggevonden. Zijn handen waren vastgebonden op de rug en er hing een keukenhanddoek rond zijn nek.

Advocaat-generaal Pascale Schils vroeg de jury om hen allemaal schuldig te verklaren aan moord. Ze beklemtoonde dat alle beschuldigden beslist hebben zich te ontdoen van Vermeersch op het eind van de avond om een gevangenisstraf te vermijden.

Enkel Hart had bekend schuldig te zijn aan de moord, al had zijn advocaat die bekentenis genuanceerd. Hij liet verstaan dat hij tijdens het debat over de straf zal pleiten over de rol van leider van de groep die zijn cliënt opgenomen zou hebben. De vier anderen hebben enkel bekend dat ze deelgenomen hebben aan de martelingen, en vroegen de vrijspraak voor de moord. Allemaal spraken ze dinsdagochtend in hun laatste woord hun spijt uit en excuseerden ze zich aan de familie van het slachtoffer.

Alexandre Hart.
Photo News Alexandre Hart.
Belinda Donnay.
Photo News Belinda Donnay.
Dorian Daniels.
Photo News Dorian Daniels.
Loïck Masson.
Photo News Loïck Masson.81 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcus Camps

  Hoeveel kansen heeft justitie gemist om dit te vermijden ? Ik kan niet geloven dat dit zomaar uit de lucht komt te vallen. Jongeren degenereren tot zoiets als er geen correcties aangebracht worden in dat traject. Beschamend voor de Luikse justitie. En binnen een jaar op zes lopen ze alweer vrij rond. Met een recidivisme kans van 30% ?, zal er dus zeker eentje opnieuw starten ...

 • Domi Van Hoof

  Spijtig zijn er hier niet zo'n strafkampen zoals in Siberië. Ze zouden rap op hun moeke roepen!

 • Ann Verschueren

  Geef levenslang voor die monsters alstublieft rechter!!!! Ook de ouders en grootouders van Valentin hebben zij geestelijk gemarteld met blijvende gevolgen voor hun leven met de gedachten in je, de manier waarop je kind geleden heeft en gestorven is. Veel sterkte lieve familie...

 • Johan Van loocke

  Te erg voor woorden wat deze jongen moest doorstaan ! En de straf ? Binnen enkele jaren weer vrij wegens goed gedrag na een wellicht veel te lichte straf want slechte jeugd, ze waren dronken, wilden niet onderdoen voor elkaar , wisten niet dat hij ging verdrinken, werden geprovoceerd... Excuses genoeg. Stop met bepamperen van criminelen aub !

 • peter collin

  Moest het gepamper hier drastisch minder worden in onze maatschappij,dan had dit misschien niet gebeurt geweest.Men wordt nog nauwelijks gestraft dus men doet maar op.dit is de reden dat ik rechts gestemd heb,dat men iets doet aan de criminaliteit,ongeacht of het blank of zwart is