Vijf jaar voor ontvoering en afpersing 15-jarige in Oostende

De correctionele rechtbank in Brugge heeft een 19-jarige man veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf en 1.375 euro boete voor de ontvoering, vernedering en afpersing van een 15-jarige jongen in Oostende op 16 oktober 2007. De 15-jarige werd na schooltijd in Oostende aan de bushalte aangesproken door de beklaagde. Hij vroeg om sigaretten. Omdat de 15-jarige er geen had, werd hij onmiddellijk met de vuisten in het gezicht geslagen.

Vernederd
De beklaagde zag dat hij de jongen in zijn greep had en deed hem daarop gedragen als een hond. Hij werd daarbij verder vernederd en geslagen. De beklaagde nam de jongen mee naar huis en nadien naar een bankautomaat. Daar moest hij met zijn bankkaart onder dwang geld afhalen. Door tussenkomst van getuigen, werden de feiten gestopt.

Geen berouw
Volgens de rechter werd de 15-jarige meermaals met het hoofd tegen de muur geslagen. De beklaagde sloeg hem ook met zijn sleutels. Na zijn arrestatie toonde de drugsverslaafde dader geen berouw. De rechter verafschuwde zijn sadistische houding en zijn gebrek aan respect. Een gerechtspsychiater kwam tot besluit dat de 19-jarige niet voor verbetering vatbaar is. Daarom laat de rechter hem voor vijf jaar uit de maatschappij verdwijnen.

Strafblad
Eerder kreeg de beklaagde van dezelfde rechter al 18 maanden effectieve celstraf voor drugsfeiten. Een eerdere gunst van de rechtbank lapte de man aan zijn laars. Hij verliet op eigen initiatief een ontwenningskuur. Een maand later vonden de feiten plaats. De rechter wees dan ook de vraag tot probatie-uitstel af als ongegrond gezien de beklaagde niet is gemotiveerd om iets aan zijn houding te veranderen.

Levenslang trauma
Het slachtoffer is volgens de rechtbank door de twee uur durende gewelddadige vernedering levenslang getraumatiseerd. De jongen wordt begeleid. De rechter kende een voorlopige schadevergoeding toe. De uiteindelijke schadevergoeding zal afhangen van het genezingsproces, de blijvende esthetische schade en de schoolresultaten van het slachtoffer. (belga/tdb/gb)