Vijf jaar rijverbod en celstraf voor Maxim, doodrijder van Noah

Op deze plek werd de 16-jarige Noah twee jaar geleden aangereden.
Vertommen Op deze plek werd de 16-jarige Noah twee jaar geleden aangereden.
De 25-jarige Maxim D. uit Haacht is in de Leuvense politierechtbank veroordeeld tot vijf jaar rijverbod en twee jaar cel. Op 21 augustus 2015 reed hij 's nachts Noah Mortier (16) uit Keerbergen en zijn vriend Siemen aan langs de Stationsstraat in Haacht. Noah overleefde het ongeval niet, zijn vriend raakte slechts lichtgewond. D. reed gewoon door en gaf zich pas uren later aan. Op de vraag van het Openbaar Ministerie om D. onmiddellijk aan te houden, ging de rechter niet in.

Uitgerekend op zijn 25ste verjaardag heeft Maxim D. bijna een uur lang onbewogen het voorlezen van zijn vonnis aangehoord.  De rechter achtte de feiten uitermate zwaarwichtig. "Desondanks is hij niet gestopt of uitgestapt om te kijken wie hij had aangereden. Het getuigt van een gebrek aan verantwoordelijkheid en empathie."

In plaats van de hulpdiensten te bellen, telefoneerde hij naar vrienden en kennissen. Zelfs minuten na het ongeval belde D. al een bevriende carrossier met de vraag om de beschadigde ruit van zijn BMW te herstellen. Er verstreken bijna 20 uur vooraleer de twintiger zich ging aangeven.

Op het proces noemde de procureur hem allesbehalve verantwoordelijk en "iemand die de risico's niet schuwt". Na het voorlezen van het vonnis vandaag, woensdag, vroeg de procureur de onmiddellijke aanhouding van de twintiger omdat hij vreesde dat de doodrijder zich aan zijn straf wou onttrekken en omdat hij na het ongeval doelbewust gevlucht was. De rechter ging niet in op die eis.

Onder meer omdat D. ondertussen vast werk heeft, een nieuwe relatie en een vast adres in Leuven. "Ik wil opnieuw iets voor de maatschappij betekenen", prevelde D. De rechter gaf hem een rijverbod van vijf jaar, een celstraf van twee jaar waarvan acht maanden met uitstel. De boete van 15.000 euro ging naar 6.000 euro met uitstel. Als de twintiger opnieuw zijn rijbewijs terugwil, zal hij moeten slagen voor de vier proeven van het rijbewijs.