Vijf jaar cel voor vrouw die bejaarde partner neersloeg

THINKSTOCK
Brigitte R., de 49-jarige vrouw uit Merchtem die in september geprobeerd had haar 81-jarige echtgenoot om het leven te brengen, is maandag door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot 5 jaar cel met uitstel. De vrouw diende haar man eerst een verdovend middel toe en sloeg hem nadien tweemaal op het hoofd met een hamer, waarna ze tevergeefs probeerde zelfmoord te plegen.

Aanleiding voor de feiten was de penibele financiële situatie waarin het koppel verkeerde. Brigitte R. had jaren voordien de papierhandel van haar echtgenoot overgenomen, toen die met pensioen ging, maar het bedrijfje ging failliet. "Ik kon daar met niemand over praten", verklaarde de vrouw woensdag op de zitting. "Ik kon bij niemand te rade gaan, ik voelde dat ik met de rug tegen de muur stond en de last werd te zwaar. Ik wou mijn man de schande besparen en besloot om samen uit het leven te stappen."

Zware schedelbreuk
Haar echtgenoot liep een zware schedelbreuk op maar overleefde de moordpoging. Het parket-generaal eiste voor het hof een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 1 jaar met uitstel, maar het hof van beroep toonde zich milder en verleende uitstel voor het grootste gedeelte van de straf. Enkel het gedeelte dat de vrouw in voorlopige hechtenis doorbracht, bleef effectief. Door de uitspraak kan de vrouw vandaag nog de gevangenis verlaten.

De Brusselse correctionele rechtbank had R. nog een celstraf van 7 jaar opgelegd.