Vijf jaar cel voor recidiverende pedofiel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een 48-jarige man uit Lint veroordeeld tot vijf jaar cel voor het aanranden van zijn petekind. De man werd ook gedurende vijf jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. De veertiger was met deze zedenfeiten immers niet aan zijn proefstuk toe.

Een anonieme bron had op 1 september 2015 de politie ingelicht over de beklaagde en zijn verleden. De bron vertelde dat de man zich destijds aan een 8-jarige jeugdvriend van hem vergrepen had, feiten die intussen verjaard zijn. De beklaagde, die toen chiroleider was, zou later ook nog twee jongens van 16 misbruikt hebben. De bron maakte zich dan ook zorgen over een tienerjongen, met wie de beklaagde op dat moment vaak optrok.

De jongen was het petekind van de veertiger. Hij ging elke zondag naar hem en op zaterdag gingen ze soms samen naar de voetbal. De moeder had in het gedrag van de beklaagde nooit iets fout gezien, al legde hij wel steeds meer beslag op haar zoon en werd hij boos als hij de jongen eens niet kon zien.

De tiener werd door de politie verhoord, maar zei dat er niets gebeurd was. Ook de beklaagde werd aan de tand gevoeld en hij ging meteen tot bekentenissen over. Het misbruik was een jaar daarvoor begonnen, toen de jongen 13 was. Hij had hem vijf à tien keer oraal bevredigd en gemasturbeerd.

De man was in 1992 al veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Hij kreeg toen een staf met uitstel, gekoppeld aan de voorwaarde dat hij zich liet behandelen, wat hij ook deed. De rechtbank besloot daaruit dat een gespecialiseerde begeleiding geen garantie bood op het vermijden van recidive. Hij kreeg daarom een effectieve gevangenisstraf. Hij moet ook 24.200 euro aan schadevergoedingen betalen.