Vijf jaar cel voor oplichter Albert Pans

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de notoire 'zakenman' Albert Pans bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel, 11.000 euro boete en tien jaar beroepsverbod voor een vastgoedfraude, waarbij Dexia Bank (nu: Belfius) voor 25 miljoen euro werd opgelicht. De bank kreeg één euro provisionele schadevergoeding toegekend.

Albert Pans werd in het verleden al veroordeeld tot twee jaar cel en een beroepsverbod van tien jaar, omdat hij in 1999 enkele Amerikaanse investeerders 3,6 miljoen dollar lichter had gemaakt. 2,4 miljoen dollar daarvan, had hij in voetbalclub Antwerp gepompt. Hij trok volgens de rechtbank geen lessen uit die veroordeling en zette zijn louche zaakjes gewoon verder.

Pans schakelde in 2004 zijn zus en zijn intussen overleden moeder als stromannen in. Op hun naam werden vennootschappen opgericht en bij Van Lanschot Bankiers leningen aangegaan om studentenhuisvesting in Leuven te kopen. Er werd daarbij geknoeid met de eigen inbreng en met de waarde van de onroerende goederen om 100 procent financiering te krijgen.

Toen de kredieten bij Van Lanschot Bankiers waren opgebruikt, trokken de beklaagden naar Dexia Bank, waar ze in 2006 met hetzelfde geknoei een financiering van 50 miljoen euro wisten los te peuteren, waarvan de helft op drie maanden tijd werd opgenomen. De vennootschappen gingen stuk voor stuk aan het geknoei ten onder en Dexia verloor een pak geld.

Advocaat Tom L. en notaris Carlos D.B. hadden Pans geholpen en kregen respectievelijk twee jaar en achttien maanden cel, voor beiden met uitstel. Ook zijn zus werd veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. Zij en de advocaat kregen eveneens een beroepsverbod opgelegd. De rechtbank verklaarde ook een bedrag van 245.000 euro verbeurd.