Vijf jaar cel gevorderd voor Litouwse gps-dieven

Het openbaar ministerie heeft vijf jaar cel en 1.100 euro boete gevorderd voor vijf Litouwers die vervolgd worden voor een tachtigtal gps-diefstallen. De buit werd vorig jaar ontdekt in putten in het Sint-Annabos op de Antwerpse Linkeroever. De zaak is vandaag behandeld voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.

De vijf waren volgens de procureur speciaal naar België gekomen om diefstallen te plegen. Hun uitvalsbasis was een appartement op de Belgiëlei in Antwerpen. Drie à vier keer per week gingen ze 's avonds op dievenpad. Ze splitsten zich in duo's op en namen de bus naar de omliggende gemeenten waar ze in auto's inbraken. Ze hadden het vooral gemunt op gps-toestellen, maar ook andere waardevolle voorwerpen zoals laptops konden hen bekoren.

Ze namen de buit meteen mee of verborgen die in een berm om later te komen ophalen. De bende verpakte de toestellen in plastic om ze te beschermen tegen de regen en verborg ze dan in putten in het Sint-Annabos. De politie kwam de beklaagden op het spoor nadat één van hen in mei vorig jaar geklist werd bij de diefstal van gereedschap in een doe-het-zelf-zaak. Na observaties ontdekte ze volgens de procureur de 'grot van Ali Baba' op Linkeroever.

Via de vondsten en een schriftje met daarin een opsomming van de wagens waarin werd ingebroken, kunnen de beklaagden aan een tachtigtal feiten gelinkt worden. Ze ontkennen echter iedere betrokkenheid.