Vijf beklaagden gaan vrijuit voor cocaïnesmokkel na onrechtmatige huiszoeking

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft de strafvordering tegen vijf beklaagden, die zich voor cocaïnesmokkel moesten verantwoorden, onontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank gebeurde er een onrechtmatige huiszoeking waarbij in een bedrijfshal in Houthalen-Helchteren een partij van ruim 200 kilo cocaïne tussen bananen gevonden was.

De verdediging met onder meer meesters Frank Scheerlinck en Lucas Decreus meende dat de huiszoeking niet volgens de regels is verlopen en de rechtbank is daarin gevolgd.

Agenten betraden bedrijfsterrein
Op 21 mei 2014 rond 2.30 uur 's ochtends zag een politiepatrouille van de zone MidLim aan een bedrijf een BMW 7-reeks voertuig met open kofferklep staan. De twee agenten vonden dat verdacht en betraden het bedrijfsterrein.

Geen reden tot huiszoeking
Volgens Scheerlinck en Decreus gingen de agenten daar al een eerste keer in de fout, want volgens de raadslieden begon toen al de zoeking. Die zoeking mocht enkel mits een mandaat van een onderzoeksrechter gebeuren, als er serieuze aanwijzingen voor een misdrijf waren. "Er was geen element dat een reden vormde voor een huiszoeking", aldus Scheerlinck. De agenten checkten de nummerplaat. Het voertuig stond niet geseind, maar de eigenaar - wegens een bevel tot gevangenneming - wel.

Cocaïne in vals plafond container
De agenten deden een rondgang aan het bedrijfsgebouw en morrelden aan de poort. Op dat moment trad een alarm in werking, waarna de politie twee personen uit een openstaand raam zag wegvluchten. Er werd bijstand gevraagd voor een doorzoeking van de loods waar een vrachtwagen met aanhangwagen stond met daarop een openstaande container. De dozen met bananen waren op een eigenaardige manier geplaatst. In het valse plafond van de container werd de cocaïne gevonden. "Op deze manier kan de politie bij wijze van spreken bij iedereen binnenvallen", aldus Decreus.

Uitgeschreven radiogesprekken tussen de agenten en de dispatching kwamen ook niet overeen met de chronologie van de vaststellingen in het aanvankelijke proces-verbaal. Door de ongeldige huiszoeking was ook het aanvankelijk proces-verbaal niet in orde, waardoor de rechten van de verdediging geschonden waren.