Vierhonderd gele hesjes op straat in Bergen: betoging neemt omweg tot aan woning Elio Di Rupo, 15 mensen opgepakt

Gele hesjes in Bergen.
BELGAONTHESPOT Gele hesjes in Bergen.
Ongeveer vierhonderd gele hesjes hebben vandaag betoogd in de straten van Bergen om meer koopkracht te eisen. Ze stopten onder meer voor de woning van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Volgens de lokale media werd een vijftiental mensen opgepakt. In Brussel vonden ook kleinere acties plaats aan de zetels van Engie Electrabel en Proximus. 

De gele hesjes, afkomstig uit Bergen, Charleroi en Namen, waren voorzien van bommetjes, fluitjes en ballonnen. Ze verzamelden zich voor de site van Imagix, alvorens via het station naar de binnenstad te trekken. Het verkeer werd verschillende keren verstoord door de manifestatie.

De manifestanten weken uiteindelijk af van het parcours dat vooraf was vastgelegd door de autoriteiten en trokken onder meer naar de woning van PS-voorzitter en ex-burgemeester van Bergen Elio Di Rupo.

Volgens de autoriteiten waren er enkele onregelmatigheden tijdens de manifestatie. De lokale pers meldt dat de politie van Bergen een vijftiental mensen oppakte. 

Brussel

Een andere groep van een zestigtal gele hesjes heeft deze namiddag actiegevoerd voor de zetel van Engie Electrabel in Brussel. De actie gebeurde zonder enig incident, meldde de woordvoerder van de politie van de zone Brussel-Noord, Audrey Dereymaeker.

"De tarieven van Engie Electrabel zijn de hoogste in Europa. Volgens een studie dreigen die voor een gezin nog te stijgen tot 2.500 euro per jaar. Dat is een enorm bedrag", verklaarde een van de organisatoren van de manifestatie aan Belga.

De demonstranten willen een verlaging van de BTW op energie van 21 naar zes procent, willen dat Engie Electrabel een "normale" belasting ophoest, de opname van brandstof in de loonindex en een loonsverhoging in alle sectoren. Ze zijn ook gekant tegen de CO2-taks. 

De gele hesjes verplaatsten zich daarna naar de nabijgelegen zetel van Proximus. Daar protesteerden zij tegen de door het bedrijf aangekondigde ontslaggolf. 

Gele hesjes aan de zetel van Engie Electrabel in Brussel.
BELGA Gele hesjes aan de zetel van Engie Electrabel in Brussel.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jürgen Mouton

  @Fons Casteels: je bent nog een "detail" vergeten. De 6% btw maatregel was zo geformuleerd, dat die op het einde van de legislatuur afliep, zodat het leek dat de nieuwe regering de btw terug verhoogd had naar 21%, terwijl de aftredende regering het zo voorzien had. Van een achterbakse streek gesproken!!!

 • Luk Temmerman

  onze stroomfactuur is bij de allerhoogste. Maar niet de prijs van de elektriciteit Die is nauwelijks 30% van het factuurbedrag. De rest zijn taksen en netwerk kosten. Ze staan dus aan de verkeerde deur. Enige vorm van weten waartegen men op straat komt zou dus op zijn plaats zijn. Zeker de mensen die anderen meetrekken moeten toch een beetje verstand tonen. Anders zijn ze zielige oproerkraaiers die het hier niet beter zullen maken

 • Fons Casteels

  Jan Mulders, we hebben sedert 1971 altijd de hoogste BTW-voet betaald op elektriciteit. Enkel een paar maanden voor de verkiezingen van 2014 heeft de links-populistische regering de BTW naar 6% verlaagd. Goed wetend dat het gat in de begroting (1,2 miljard € per jaar) voor de volgende regering zou zijn.

 • Fons Dewaele

  tegen alles en nog wat moet er de dag van vandaag actie gevoerd worden, onmogelijk

 • Rob Teuwen

  Als ik een energieleverancier was dan stuurde ik enkel nog een factuur van mijn eigen geleverde dienst. Dat Eandis en Vaderkestaat zelf hun factuur maar eens opsturen. Eens zien waar de gele hesjes dan gaan staken. Voor de firma waar ze jaarlijks 800€ aan moeten betalen voor een geleverde dienst of voor de instantie die met 1600€ gaat lopen...