Vierde editie van "Spijbelen voor het klimaat" krijgt nieuwe route

Dieter Nijs
De vierde editie van “Spijbelen voor het klimaat”, intussen door Youth for Climate omgedoopt tot “Klimaatmars voor een betere toekomst”, krijgt donderdag een nieuwe route. De mars start donderdag 31 januari aan Brussel-Noord en eindigt aan Brussel-Zuid. Dat laat de politie Brussel Hoofdstad-Elsene woensdag weten.

Na het grote succes van de vorige mars, waarbij 35.000 klimaatspijbelaars aanwezig waren, heeft de politie voor een verbeterd traject gezorgd die de massa veiliger op weg zet. “Toen het vorige week van het Koningsplein naar de Naamsestraat ging, kreeg je een soort ‘bottleneck’ en om veiligheidsredenen vonden we het niet meer opportuun om zo’n grote groep langs die weg te sturen. Daarom werd de reisweg aangepast”, legt politiewoordvoerster Ilse Van de keere uit.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De jongerenmars start ditmaal aan het station Brussel-Noord op de Koning Albert II-laan. Van daaruit stappen de leerlingen naar boven naar de Kruidtuinlaan om vervolgens af te slaan op de Pachecolaan. De mars trekt dan naar Brussel-Centraal, het vorige verzamelpunt. Na de passage aan de Kunstberg wordt er vanop de Keizerslaan afgeslagen om via de Cellebroerstraat en de Bogaardenstraat naar beneden te trekken. Daarna gaat het via de Maurice Lemonnierlaan in rechte lijn naar de eindbestemming Brussel-Zuid.

“We hebben er ook mee rekening gehouden dat zo goed als iedereen met het openbaar vervoer komt”, zegt Van de keere.

Op het Facebookevement van “Klimaatmars voor een betere toekomst” staan 1.800 mensen op aanwezig en tonen 5.500 mensen interesse.

Persconferentie

Youth for Climate laat weten dat ze na afloop van hun klimaatmars omstreeks 13 uur een persconferentie zullen houden in Be Central aan het station Brussels-Centraal. Op dat persmoment willen ze aantonen waar de klimaatjongeren achter de schermen aan gewerkt hebben. Er wordt aan de pers gevraagd om gedurende de mars hier geen vragen over te stellen en de persconferentie af te wachten.

“We gaan tonen hoe wij aan burgerparticipatie zullen doen. We gaan een online platform lanceren waarop we de burger kunnen betrekken. Daarnaast willen we ook met experten verdere stappen ondernemen in de strijd voor het klimaat”, zegt een woordvoerder van Youth for Climate.

Treinen

Vervoersmaatschappij NMBS heeft intussen laten weten dat het vier treinen zal inleggen om de komst van de klimaatspijbelaars naar de hoofdstad op te vangen. Deze vier treinen vertrekken vanuit Antwerpen-centraal, Oostende, Namen en Luik-Guillemins en stoppen ook in verschillende grote steden als Mechelen, Vilvoorde, Brugge, Gent of Leuven. Daarnaast zal ook de capaciteit van een reeks bestaande treinen versterkt worden met extra zitplaatsen. In totaal gaat het om ongeveer 10.000 extra zitplaatsen.

“We steunen spijbelen niet, maar houden rekening met de verwachte reizigersstroom. Indien er plots veel extra reizigers de trein nemen, moeten we er ook voor zorgen dat onze reguliere reizigers dit in alle comfort kunnen doen”, vertelt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yenthe Haesevoets

  Ik vind persoonlijk dat het gewoon onnuttig is. Oke er is wel een verandering nodig en de wereld is enorm toegetakeld. Maar waar is het begonnen... Ons als mens. Al de mensen die klagen en zeuren moeten eens rondom kijken en een nadenken. Als al die mensen zo staken. Stop dan met auto rijden, gooi geen afval meer op de grond en al dit soort zaken. Het is niet de politiek het is de mens hun schuld en wij moeten ons zelf veranderen niet de politiek.

 • RONNY DE PETTER

  kunnen donderdag een vrije dag van maken en terug naar school op zaterdag, kunnen ze staken zonder te spijbelen op donderdag.

 • Eida Lam

  Dus die minderjarige die daar staat met het "fuck me" bord. Dat vinden we allemaal normaal?

 • Peters Elie

  De uitdaging voor de politiekers zal erin bestaan om de verwende groene hesjes te verzoenen met de minder gegoede gele hesjes.

 • Eddy Michiels

  Wordt echt een belachelijke zaak. Als dit wordt toegelaten, wel dan is 1 of 2 dagen vroeger met vakantie vertrekken ook toegelaten want anders wordt er hier met 2 maten en 2 gewichten gewerkt. Maar dit circus kan snel gestopt worden. Die spijbelaars zijn onwettig afwezig, dus kindergeld stopzetten. Eens benieuwd hoe lang het dan nog gaat duren. En naar school gaan is voor de meesten echt nodig want hun verstand laat te wensen over. Want de meeste betogen enkel om niet naar school te hoeven.