Vier procent van bevestigde besmette Belgen werkt in zorgsector

Patiënten worden overgebracht naar de MountLegia-kliniek in Luik. De opening van het nieuwe ziekenhuis is versnel door de corona-epidemie.
Photo News Patiënten worden overgebracht naar de MountLegia-kliniek in Luik. De opening van het nieuwe ziekenhuis is versnel door de corona-epidemie.
Ongeveer vier procent van de bevestigde coronabesmettingen in ons land is vastgesteld bij mensen met een zorgberoep. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht (UZ Antwerpen) gezegd op een persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid. Die besmetting hoeft niet noodzakelijk gelinkt te zijn aan het beroep, stelt Van Gucht.

De afgelopen 24 uur zijn in België 529 nieuwe besmettingen met Covid-19 opgedoken. Het totale aantal bevestigde besmette personen stijgt hiermee tot 4.269. Het Nationaal Crisiscentrum herhaalt dat dit cijfer een onderschatting is, aangezien lang niet iedereen wordt getest.

170 personen

Circa vier procent van alle gekende coronagevallen in ons land oefent een zorgberoep uit, zegt Van Gucht. Het gaat dus om ongeveer 170 gezondheidswerkers. Volgens de viroloog hoeft die besmetting niet noodzakelijk gelinkt te zijn aan het beroep. “Dat kan ook op een andere manier verworven zijn”, klinkt het. Meer informatie over de verspreiding per sector kan Van Gucht niet meedelen. “Die gegevens moeten nog van nabij onderzocht worden.”

Maandag maakte het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s (Fedris) bekend dat een besmetting met het longvirus Covid-19 erkend wordt als beroepsziekte voor personeel uit de gezondheidszorg. Het nieuwe coronavirus moet wel bevestigd zijn door een laboratoriumtest. Het gaat onder meer om ambulanciers die betrokken zijn bij het vervoer van Covid-19-patiënten en personeel in de ziekenhuizen (spoeddienst, dienst intensieve zorgen, dienst longziekten, dienst infectieziekten of andere diensten waar patiënten met Covid-19 zijn opgenomen, ...). Ook het personeel in andere diensten of verzorgingsinstellingen waar zich een uitbraak (twee of meer geclusterde gevallen) van het virus heeft voorgedaan, komt in aanmerking.

Spanje

Het aantal besmettingen bij zorgpersoneel in België staat in schril contrast met cijfers uit Spanje. Daar zijn reeds 3.910 gezondheidswerkers besmet met het longvirus, zo raakte maandag bekend. Het gaat om twaalf procent van alle positieve gevallen tot en met gisteren in Spanje, ofwel ruim 32.500 mensen.

Lees ook:

In Spanje stijgt de dodentol sneller dan in Italië: wat is er aan de hand? (+)

Gezondheidseconoom Lieven Annemans heeft er alle vertrouwen in: “Zorgsector is beter voorbereid dan de bevolking” (+)

Lieve is hoofdverpleegkundige op de afdeling voor coronapatiënten van het AZ Sint-Maria in Halle: “Wie nu nog denkt dat hij geen gevaar loopt, die heeft het mis” (+)
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  'Burgerplicht' en 'verantwoordelijkheidszin' zijn voor velen koude begrippen, of een ver-van-mijn-bed-show. Ik zit geblokkeerd in Indonesië, en heb de Belgische ambassade mijn vrijwillige hulp aangeboden indien ik landgenoten kan helpen in een of andere situatie. Als gepensioneerd militair heb ik een beetje ervaring met crisissituaties, en wil mijn steentje bijdragen in deze uitzonderlijke tijden!

 • emiel Clarijs

  Hopelijk denkt onze overheid ook eens aan de mensen in de zorg (en andere) die nu extra uren draaien door deze niet te belasten, anders gaan zij die werken ook nog opdraaien voor de kosten, als de parlementen nu niet samen komen kunnen de politici er misschien ook eens over denken om één maand van hun weddes in te leveren voor de zorg.

 • Christian Alex

  Er werken 500.000 mensen in de zorgsector. Dat percentage besmettingen is dan gelijk aan het percentage van de bevolking.

 • François Van Mol

  Het zijn helden in deze tijden. 24/7 met de patiënt bezig , dan loop je risico . Dit risico ga je minder lopen als je de TV studio's afschuimt 24/7 . En !! oh jah en wie is Van Langenhoven ?

 • Danny Buyse

  Veel sterkte, hopelijk zo licht mogelijke symptomen en snel herstel want we hebben deze moedige mensen meer dan nodig!