Vier politie-agenten op tien kampen met posttraumatische stress

belga
Slapeloosheid, trillen, flashbacks, stemmingsverandering... Vier op de tien politie-agenten vertonen tekenen van posttraumatische stress, blijkt uit een onderzoek van de UMons, de Universiteit van Bergen, in Le Soir. Dertien procent ervaart acute stress.

De afdeling forensische psychopathologie van UMons interviewde 85 vrijwillige politie-agenten (77 procent mannen) uit politiezones in Henegouwen en de federale gerechtelijke politie van Bergen met een gemiddelde dienstervaring van zowat vijftien jaar.

De belangrijkste bronnen van trauma's zijn dodelijke verkeersongevallen (22,4 procent), moorden (22,4 procent) en zelfmoorden (8,2 procent). Terroristische aanslagen worden in 5 procent van de gevallen vermeld.

Die posttraumatische stress wordt ervaren als een zware last om dragen en verslechtert de kwaliteit van het professionele leven van de politiemensen. Ondanks het aanhouden van de symptomen en het slecht voelen, neemt slechts één op de vier betrokken politieagenten het initiatief om professionele gezondheidshulp te zoeken. En als dat gebeurt, is het vaak buiten de interne psychologische ondersteuningsdiensten.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  @Rene Artois, je raaskalt, er is niets mis met de rekrutering, maar met de wetgeving die onze agenten vleugellam maakt.

 • Nils De Vriendt

  Stemmingsveranderingen kan ik niet van meespreken, ik heb nog nooit een goedgehumeurde flik gezien tijdens diensturen... of krijgen ze in al die premies ook een slecht humeurpremie?

 • Luc Vandenbergen

  Tamzin heeft gelijk - andere reacties spreken voor zich. Het ‘individualisme’ ligt rechtstreeks aan de oorzaak vb ‘beste kijker’ . Mensen vergeten dat we als individu niets zijn. Het is allen samennof niemand iets.

 • Rene Artois

  Dus hoog tijd om agenten op een andere manier te rekruteren. Een agent moet durf, moed, zichzelf kunnen verdedigen en respect door voorkomen kunnen afdwingen. Perfect kunnen rekenen en de geschiedenis vanaf df middeleeuwen kennen, zijn niet bepaald df competenties die je op straat nodig hebt.

 • Tamzin Andersen

  En daar bovenop krijgen ze ook steeds minder waardering en respect voor het uitoefenen van hun moeilijk en zwaar beroep. Justitie zou hierin moeten helpen door respectloos en agressief gedrag tegenover agenten zwaar te straffen.