Vier op de vijf Vlamingen willen geen tripartite

De Vlamingen zien liever een centrumrechtse coalitie, zoals informateur Bart De Wever (N-VA) de voorbije weken vruchteloos op de been probeerde te brengen.
BELGA De Vlamingen zien liever een centrumrechtse coalitie, zoals informateur Bart De Wever (N-VA) de voorbije weken vruchteloos op de been probeerde te brengen.
Vier op de vijf Vlaamse kiezers zien een verderzetting van de huidige tripartite in de federale regering niet zitten. Als het aan de Vlamingen ligt, komt er een centrumrechtse federale regering met Kris Peeters (CD&V) als premier. Dat blijkt uit een exclusieve peiling van onze krant.

Koning Filip had MR-voorzitter Charles Michel gisteren nog maar pas het veld in gestuurd als informateur, of Bart De Wever sprak op de zender ATV al zijn vrees uit dat de Franstalige liberalen zouden aansturen op een klassieke tripartite zonder N-VA. Uit een peiling door het bureau AQ Rate in opdracht van deze krant blijkt dat de Vlaamse kiezer zo'n tripartite niet ziet zitten. Nu de poging van De Wever om een regering met N-VA, CD&V, MR en cdH op de been te brengen, is afgesprongen, is slechts 17,9% van de Vlaamse kiezers voorstander van zo'n coalitie van de zes traditionele partijen. Vier op de vijf zitten daar dus niet op te wachten.

De centrumrechtse formule waar De Wever vier weken tevergeefs aan timmerde, geniet de steun van 56,7% van de Vlaamse kiezers. Dat De Wever van Benoît Lutgen (cdH) het deksel op de neus kreeg, stoot ruim twee op de drie Vlamingen tegen de borst.

Als de centrumrechtse coalitie met cdH niet mogelijk is, blijkt de zogenaamde 'kamikazecoalitie' met N-VA, CD&V, Open Vld en alleen MR aan Franstalige kant veruit het populairste alternatief. En als het aan de Vlamingen ligt, mag Kris Peeters wel degelijk dromen van de Wetstraat 16.

De mislukte informatieopdracht van Bart De Wever levert zijn partij overigens alleen maar meer stemmen op. N-VA zou nu kunnen rekenen op 38,4% van de kiesintenties. De winst gaat vooral ten koste van CD&V, die zou terugvallen tot 15,5%.

LEES ER ALLES OVER IN HET LAATSTE NIEUWS VANDAAG, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE