Vier op de vijf schoolkeukens halen "grote onderscheiding”

Leerlingen schuiven aan in het schoolrestaurant van het VTI in Dendermonde.
Copyright : Geert De Rycke Leerlingen schuiven aan in het schoolrestaurant van het VTI in Dendermonde.
Ouders moeten zich weinig zorgen maken over de kwaliteit van de schoolkeukens. Vier op de vijf halen namelijk "grote onderscheiding", zo blijkt uit controles van het federaal voedselagentschap FAVV.

In 2018 zijn de controleurs van het FAVV langsgeweest bij 1.338 scholen om na te gaan of de keuken voldoet aan de wettelijke vereisten en of de regels in verband met risicobeheer, de hygiëne en traceerbaarheid worden gerespecteerd.

Zo gaat het FAVV onder meer na of het voedsel op de juiste temperatuur wordt bewaard, of de consumptiedatum van de levensmiddelen niet wordt overschreden en of de keuken en de toestellen voldoende net zijn. Vier scholen op de vijf behaalden een zeer goed resultaat, zo blijkt. Voor de andere scholen heeft het FAVV gevraagd om de nodige aanpassingen te doen, voornamelijk wat de informatie over de allergenen in de schotels en broodjes betreft.

"Een incident kan steeds gebeuren, zelfs wanneer voedselveiligheid hoog in het vaandel gedragen wordt, niemand is hier immuun voor", zegt het voedselagentschap. "Wanneer zich een incident voordoet, zoals bijvoorbeeld een voedselvergiftiging, is het belangrijk dat de scholen snel en adequaat reageren en meewerken met het FAVV om de bron van de besmetting te identificeren en uit dit voorval te leren.”

Op vraag van een gemeente, een schoolbestuur of een gewestelijke overheid heeft de opleidingscel van het FAVV in 2018 al 1.097 medewerkers opgeleid die actief zijn in de schoolkeukens. Deze opleidingen zijn gratis en speciaal ontwikkeld om professionals op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne, etikettering en traceerbaarheid praktische hulp te bieden, aldus nog het voedselagentschap.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Claudia Rosseel

    De hygiëne is in orde, is de samenstelling van schoolmaaltijden dat ook? Soms is er amper groente op zo'n schoolbordje te vinden en gehakt, nog eens gehakt en ondefinieerbare lapjes vlees die nu eens varkensvlees, dan weer kalkoenrollade blijken te zijn, is standaard. Mijn zoon kreeg twee jaar schoolkeuken voorgeschoteld op internaat, en heeft er amper van gegeten. Omdat het ondefinieerbaar en niet te vreten was.

  • Emi De graeve

    Zolang er vroeger op school een kokkin aan de slag was vonden we de maaltijdenprima. Plots werden de middagmaaltijden uitbesteed. Alles werd duurder en de soep werd bijlange niet meer zo heet opgegeten als ze moest opgediend worden...