Vier op de tien Vlamingen kunnen zich voorstellen op Vlaams Belang of N-VA te stemmen

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bij de verkennen de gesprekken over een Vlaamse regering deze zomer.
Photo News N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bij de verkennen de gesprekken over een Vlaamse regering deze zomer.
Net geen 40 procent van de Vlamingen kan zich voorstellen op de N-VA te stemmen. Het kiespotentieel van Vlaams Belang is met 38,5 procent al bijna even groot. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir.

Vlaams Belang is niet alleen in de kiesintenties de grootste partij zoals gisteren al bleek uit de nieuwe peiling, ook qua kiespotentieel doet de partij het goed. Het kiespotentieel van een partij is het aantal ondervraagden dat zich kan voorstellen op die partij te stemmen, samengeteld met het aantal echte kiesintenties. 

Vlaams Belang moet bij het kiespotentieel N-VA nog wel net laten voorgaan: 38,5 procent tegenover 39,6 procent. In de echte kiesintenties doet de partij het wel beter: 27,3 procent haalt Vlaams Belang in de Grote Peiling, tegenover 22,1 procent voor N-VA.

De andere partijen hebben een veel lager kiespotentieel. Opvallend is dat van de vijf ‘andere’ partijen Groen nu het hoogste potentieel heeft: 23,8 procent van het Vlaamse electoraat kan zich voorstellen op de groene partij te stemmen. De partij doet het in kiesintenties al beter dan de twee andere linkse partijen sp.a en PVDA, qua potentieel steekt het daarmee ook CD&V en Open Vld voorbij.

Hoogste partijtrouw bij Vlaams Belang, laagste bij Open Vld

De goede score van Vlaams Belang uit zich ook in de ‘harde kern’ van kiezers, mensen die aangeven enkel voor die partij te kunnen stemmen. Dat aantal is bij Vlaams Belang het grootste: net geen 10 procent procent (zie derde tabblad grafiek hierboven).

De partij heeft ook dan ook de trouwste kiezers: 96 procent van wie in mei op Vlaams Belang stemde, zou dat nu opnieuw doen. Bij N-VA is dat bijvoorbeeld maar 73 procent. De partij van Bart De Wever blijft trouwens vooral kiezers verliezen aan de rechterkant: 21 procent van de N-VA-kiezers van mei zou nu overlopen naar Vlaams Belang. 

De kleinste partijtrouw in deze peiling heeft Open Vld: 66 procent. Bij de peiling in september was dat nog 90 procent. Ook bij de liberalen lekt het grootste aantal kiezers langs de rechterkant weg: 13 procent zou nu op N-VA stemmen, 11 procent op Vlaams Belang.

Deze peiling bij 2508 respondenten, die representatieve steekproeven vormen van de Belgen van 18 jaar en ouder, a rato van 983 in Wallonië, 999 in Vlaanderen en 526 in de 19 gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd uitgevoerd van 29 november tot en met 6 december 2019. De interviews werden online afgenomen. De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95% bedraagt +-3,1 in Wallonië en in Vlaanderen en +-4,3 in Brussel. Aangesloten bij: ESOMAR, Consumer Understanding Belgium.
166 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hella Van Genechten

  @ Karel Van Beeck Ik denk daar elke dag over na. Ik ben zelfstandige, ik mag/kan niet ziek worden = geen loon. Ik moet wel bijdragen aan de sociale kas, maar mag er zelf geen gebruik van maken in geval van nood. Als vrouw betekende dit voor mij ook zo goed als geen zwangerschapsverlof. Vindt u dat eerlijk?

 • PETER PERMENTIER

  Laat de trado's ASAP een regering vormen met de PS en MR en Groen, laat ze de herfinancierings wet en budget van 5 miljard terug in het voordeel van Wallonie zodoende heeft het zuiden een surplus en voordeel van 24 miljard tov Vlaanderen en laat de mooie minister postjes nog voor een laatste maal door de trado Vlamingen bekleden en iedereen is weer tevreden voor 5 jaar, simpel toch.

 • branda van den berg

  Als ge ziet wat er met ons geld gebeurd ,,,,,het gaat er over geef vl.belang maar een kans

 • Wilfried Vanden Berg

  Goed nieuws vind ik dat . Laat het VB maar groeien. Als je SPA bezig ziet . Ze hebben een nieuwe toneelspeler aan genomen . Als je naar het nieuws hebt gekeken en de speech van de nieuwe voorzitter van SPA hebt gezien, dan lijkt het wel of ze Studio Herman Teirlinck terug hebben geopend . Wat een toneelspeler . Ik denk dat SPA de bomen in het bos niet meer ziet . Hij stond daar nieuwe wijn in oude vaten te verkopen .

 • Marc Schoensetters

  Ik wist niet dat 40% van de Vlamingen vermogenden zijn. Want N-VA zorgt alleen voor de vermogenden en multinationals. VB heeft toch nog enigzins een sociaal economisch programma als we ze mogen geloven maar is extreem rechts. En laat ons net daar al voorbeelden van gehad hebben zowat 70 jaar geleden. Goed bezig Vlaanderen.