Vier op de tien Brusselse werkzoekenden hebben diploma dat niet erkend is in België

BELGA
Bijna de helft van de werkzoekenden in Brussel beschikt over een buitenlands diploma dat (nog) niet erkend is in ons land. Dat schrijft L'Echo. Bruxelles Formation, dat instaat voor de opleiding van Franstalige werkzoekenden in de hoofdstad, roept de Franstalige en Vlaamse gemeenschap daarom op om werk te maken van vlottere procedures om diploma's gelijk te schakelen. 

"In de hoofdstad heeft 43 procent van de werkzoekenden die ingeschreven zijn bij Actiris (de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst, nvdr), diploma's die ze in het buitenland hebben behaald, meestal in de Europese Unie, maar die hier niet erkend zijn", zegt directrice Olivia P'tito donderdag in L'Echo.

De procedure sleept soms jaren aan. "Sommigen hebben kostbare competenties waar de werkgevers nu naast grijpen, zowel in de private als in de openbare sector", aldus P'tito. Volgens het jaarrapport van de instelling werden er vorig jaar 22.425 opleidingen verstrekt, tegenover bijna 21.900 in 2016.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  Graag "eerstens" voorrang aan "talent" van eigen bodem. Dat meteen taalkundig en qua "omgangsvormen" kan ingezet worden. Dokters en advokaten van Syrische/Iraakse origine, zeer "humanitair" ingesteld, vluchten niet. En zetten zich, ter plaatse, in voor hun minder fortuinlijke en getraumatiseerde landgenoten/medemensen. De "hogeropgeleide" vluchters vallen onder de noemer, goudzoekers.

 • Gerry Cle

  Laat degene met een (nog) niet erkend diploma dan een ingangsproef afleggen. Talent moet zo snel mogelijk aan de bak kunnen. Wel grappig dat sommigen hier niet schijnen te beseffen dat in Syrië en Irak ook bakkers, slagers, techniekers, dokters en advocaten wonen die vluchten voor het oorlogsgeweld.

 • Lutgard Crombez

  Testen afnemen of ze bekwaam zijn voor de job met hun behaalde diploma.

 • André Gijbels

  Een vroegere A3 technisch diploma is meer waard dan iemand die high school heeft gevolgd in het buitenland en een A2 diploma tehnisch is in het buitenland universiteit niveau, het zou mij niks verwonderen dat ze die diplomas niet erkennen, zijn van te laag niveau

 • Luc Deboosere

  Gelijkschakelen van diploma's? Onder welke voorwaarden, gezien vooral Belgische en vaak Europese diploma een betere kwaliteit bieden.