Vier mannen vallen toevallige voorbijganger aan en krijgen hulp van hangjongeren

Google Street View
Vier jonge twintigers die begin september 2016 een voorbijganger hadden overvallen op het Jacques Franckplein in Sint-Gillis, zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 1 jaar, 15 maanden en 2 jaar. Eén van hen had in juni nog een werkstraf van 300 uur gekregen voor zijn aandeel in een reeks gewapende overvallen op Star Casino's in Vilvoorde, Zaventem en Grimbergen.

Het incident gebeurde zaterdagnacht rond 01.15 uur op het Jacques Franckplein in Sint-Gillis. Een politiepatrouille zag hoe vier mannen een voorbijganger onverhoeds aanvielen. Terwijl één van de overvallers het slachtoffer op de grond in bedwang hield, fouilleerden de andere drie hem. Het viertal sloeg en schopte ook op de man in. Vijf jongeren die op het plein rondhingen en getuige waren van de feiten, stormden op het gebeuren af, niet om het slachtoffer te helpen maar om ook op hem in te schoppen en te slaan.

De aanwezige politiepatrouille kwam tussenbeide en riep versterking in van andere patrouillles. Uiteindelijk konden zes verdachten ingerekend worden, van wie er uiteindelijk vijf voor de rechtbank werden gesleept. Die sprak één van de vijf vrij omdat er onvoldoende bewijs was dat hij het slachtoffer geslagen had. De vier anderen kregen celstraffen van 1 jaar, 15 maanden en 2 jaar. Drie van hen kregen uitstel voor de helft van hun gevangenisstraf.

Het slachtoffer hield aan de overval een arbeidsongeschiktheid van zeven dagen over.