Vier Maaseikse afpersers en gijzelaars aangehouden

De Tongerse onderzoeksrechter heeft vier twintigers uit Maaseik aangehouden en opgesloten in de Hasseltse gevangenis op verdenking van gijzeling, bedreiging, afpersing en diefstallen met geweld. Onder de vier bevinden zich twee broers van de Maaseikse familie Zammouri, die goed gekend is bij de lokale politie Maasland en bij het Tongerse gerecht.
 
Vorige week vond de laatste aanhouding plaats. De andere aanhoudingen dateren van begin februari, maar in het belang van het onderzoek is het nieuws pas vrijdag bekendgemaakt.
 
Onder dwang naar geldautomaat
Het gaat om vier jongemannen uit Maaseik die hun slachtoffers op straat aanspraken. Ze bedreigden de slachtoffers en stapten in het voertuig van die persoon. Onder dwang moesten ze naar geldautomaten in Nederland of zelfs Duitsland rijden om daar aan een bankautomaat geld af te halen. Na enkele uren werden de gegijzelde personen terug vrijgelaten. Het viertal uitte vervolgens de nodige bedreigingen, zodat de slachtoffers zeker niet naar de politie zouden stappen. De daders pleegden ook feiten buiten de lokale politiezone Maasland, zodat verder onderzoek vereist is.

Mogelijk nog aanhoudingen
De politie kan het kwartet nog linken aan een tiental feiten van woninginbraken en overvallen. De Tongerse raadkamer besliste onlangs de vier naar de correctionele rechtbank te verwijzen. Dat betekent dat ze aangehouden blijven en dat ze zich binnenkort voor de strafrechter moeten verantwoorden. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit. (belga/eb)