Vier maanden cel met uitstel voor gesjoemel met OCMW-steun

UNKNOWN
Het hof van beroep in Antwerpen heeft een OCMW-klant veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel en 756 euro boete voor uitkeringsfraude. De vrouw had het Antwerpse OCMW niet ingelicht dat ze ging samenwonen zodat ze haar hogere uitkering als alleenstaande kon blijven innen.

De dame in kwestie trok een leefloon als eenoudergezin. Toen het Antwerpse OCMW echter ontdekte dat ze met haar ex-echtgenoot al maanden opnieuw samenwoonde, werd de uitbetaling van het leefloon gestopt. Een samenwoner krijgt immers minder financiële steun dan een alleenstaande met kinderen.
 
Fraude
De vrouw ging in beroep bij de arbeidsrechtbank, waar ze in eerste instantie gelijk kreeg. De rechter oordeelde dat de samenwoonst niet bewezen was. Het OCMW-bestuur ging op zijn beurt in beroep bij het arbeidshof. Dat achtte de feiten wel bewezen en veroordeelde de dame tot de terugbetaling van de 4.149,67 euro te veel gekregen steun. Het arbeidshof besliste ook meteen om de feiten door te spelen voor een strafrechtelijk procedure bij het hof van beroep, dat haar veroordeelde voor fraude.
 
Waarschuwing
"Ze kreeg misschien een zware straf, maar het is meteen ook een waarschuwing voor iedereen die het Antwerpse OCMW probeert op te lichten", reageert vicevoorzitter Marco Laenens (Open VLD) op de uitspraak. "Als OCMW treden we zelf al streng op tegen overtreders door hun steun te stoppen en terug te vorderen. We zijn dan ook blij dat het hof van beroep ons daarin steunt." (belga/ddh)