Vier maanden cel en boete van 600 euro voor buit van 13,50 euro

Thinkstock
Twee Roemenen zijn vandaag door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden en een geldboete van 600 euro omdat ze via een valse petitie 13,50 euro hadden buitgemaakt in Maaseik.

Op 5 november vorig jaar werden de twee mannen aan de Kloosterbempden in Maaseik aangetroffen toen zij aan voorbijgangers vroegen om een petitie te ondertekenen ten voordele van Daklozen-Recht op een woning. Ook konden de ondertekenaars tegelijkertijd een financiële gift doen. Hierbij verzamelden de mannen in totaal een geldbedrag van 13,50 euro dat ze voor zichzelf hielden.

Iets meer dan een maand later werd één van de mannen opnieuw betrapt in een ondergrondse parking in Maaseik. Hij verklaarde toen aan de politie dat hij het geld gebruikte om eten te kopen voor zijn gezin. Hij was sinds 1999 in ons land maar kon geen geldig verblijfsvergunning tonen. Ook de tweede Roemeen was toen nog maar net in ons land aangekomen.

De beide mannen werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden en moeten ook een geldboete betalen van 600 euro. Omdat één van de mannen ondertussen werkt in een bakkerij en zich persoonlijk kwam verantwoorden, krijgt hij een uitstel van drie jaar voor de gevangenisstraf en de boete. Het geld dat de mannen verzamelden met hun petitie en nog op zak hadden tijdens hun arrestatie werd verbeurd verklaard.