Vier leeuwen in beslag genomen bij circus in Fléron

Archiefbeeld.
Thinkstock Archiefbeeld.
Dierenwelzijn heeft in het Luikse Fléron vier volwassen leeuwen in beslag genomen bij een Frans circus dat momenteel in ons land rondtrekt. Dat meldt de overheidsdienst. Het is de eerste keer dat dieren in beslag genomen worden sinds op 10 maart het verbod intrad om wilde dieren te houden en op te voeren in circussen. Twee maanden geleden had Dierenwelzijn al een proces-verbaal opgesteld tegen het circus, niet alleen voor de aanwezigheid van leeuwen maar ook omdat hun leefomstandigheden niet aan de dierenwelzijnsnormen voldeden.

Bij de opvolgingscontrole is gebleken dat het circus geen stappen had ondernomen om de wetgeving te respecteren. Het circus kreeg nog tot 16 mei de tijd om een andere bestemming te vinden voor de leeuwen.

De dieren zijn in beslag genomen met de steun van de lokale politie. Voorlopig worden ze opgevangen in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek. Er wordt onderzocht of de leeuwen binnen een redelijke termijn overgebracht kunnen worden naar een dierenpark of een reservaat in een Afrikaans land. De eigenaar kan wel nog in beroep gaan bij het gerecht om zijn dieren alsnog terug te krijgen.

"Als de eigenaar dat wenst, kan hij naar Frankrijk terugkeren met de dieren", zegt woordvoerster Vinciane Charlier. "Hij zei dat hij een oplossing zou vinden, maar de afgelopen twee maanden is er niets gebeurd. Omdat de onderhandelingen mislukt zijn, zijn de leeuwen in beslag genomen."