Vier kinderen van Antwerpse IS-weduwen geland op luchthaven Zaventem

Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26)
DR Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26)
De vier oudste kinderen van de Antwerpse IS-schoonzussen Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) zijn vandaag geland op de luchthaven van Zaventem. Dat meldt het parket van Antwerpen. Wielandt en Abouallal zelf zitten nog altijd in een Turkse cel met hun twee jongste kinderen. Het is nog onduidelijk wanneer ook zij naar België worden teruggestuurd.

Abouallal en Wielandt slaagden er eind november in met hun zes kinderen vanuit Syrië naar Turkije te vluchten. Ze kregen daarbij hulp van mensensmokkelaars. Sindsdien was het wachten op hun terugkomst naar ons land. Turkije zegt al langer dat het Europese jihadi’s en hun kinderen die vanuit Syrië terugkomen terug zal sturen.

De vier oudste kinderen (van 8, 7, 5 en 5)  zijn vandaag geland op de luchthaven van Zaventem. Na de landing gingen de kinderen naar het ziekenhuis voor een medische controle. Een jeugdrechter zal beslissen waar de kinderen gaan verblijven. Dat kan in een jeugdinstelling zijn, maar het is ook mogelijk dat grootouders de kinderen zullen opvangen.

De kinderen waren bijzonder jong en hadden geen keuze om te worden meegenomen naar een plaats van verderf

Advocaat Walter Damen

Ook hun advocaat Walter Damen bevestigde dat de kinderen op weg waren naar België. Damen wenst voorts vanuit de positie van de grootouders en de kinderen te benadrukken dat deze kinderen geen verantwoordelijkheid dragen voor de fouten van hun ouders. “De kinderen waren bijzonder jong en hadden geen keuze om te worden meegenomen naar een plaats van verderf.”

Ook het afstaan van de kinderen was een keuze van de ouders. “Een terechte keuze waarbij iedereen hoopt dat deze kinderen op een menswaardige en vooral onschuldige manier verder door het leven zullen kunnen gaan en kunnen doen waar elk kind recht op heeft, namelijk spelen, zich ontwikkelen, studeren en een menswaardige toekomst tegemoet gaan. Dit alles zal onder nauw toezicht gebeuren van de overheid en de bevoegde instanties. De kinderen hebben het recht om vergeten te worden als ‘IS-kinderen’ en naar de toekomst toe te worden onthouden als gewone kinderen.”

Veroordeeld tot vijf jaar cel

Het hof van beroep in Antwerpen had Wielandt en Abouallal op 30 oktober nog veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar en geldboetes van 8.000 euro, dezelfde straf als die die de correctionele rechtbank in maart van 2018 had uitgesproken en opnieuw had bevestigd in november van 2018.

Wielandt en Abouallal vertrokken in 2013 voor een eerste keer naar Syrië. Hun echtgenoten hadden zich in het kalifaat aangesloten bij terreurgroep Majlis Shura Al-Mujahedin. Nadat beide mannen sneuvelden, keerden de weduwen begin 2014 met hun kinderen terug naar België. Ze waren allebei ook opnieuw zwanger. Het jihadistisch salafisme zworen ze echter niet af en ze bleven contacten onderhouden met gelijkgezinden. Nadat ze bevallen waren, keerden ze samen met hun kinderen in de zomer van 2015 terug naar Syrië.

Sinds het voorjaar van 2017 zaten de twee vast in een Koerdisch kamp in Noord-Syrië. Via hun advocaat stelden ze drie kort gedingen in om te eisen dat België de vrouwen en hun kinderen zou terughalen, of daar minstens de inspanning toe zou doen. De eerste twee kort gedingen werden afgewezen, het derde werd wel toegekend. 

De vrouwen zijn in ons land bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. De weduwes lieten vanuit het gevangenenkamp Ain Issa bij herhaling weten dat zij willen terugkeren naar België en hier hun straf willen uitzitten. 

Het is nog niet duidelijk of en wanneer Wielandt en Abouallal ook binnenkort zullen terugkeren naar ons land. Momenteel zitten ze vast in een Turkse cel. De twee jongste kinderen (2 en 3 jaar) zijn nog bij hun moeders.  Vermoedelijk hebben de Turken de twee peuters niet op het vliegtuig naar Zaventem gezet vanwege hun jonge leeftijd.