Vier jaar voor onthaalmoeder die kinderen mishandelde

De Leuvense correctionele rechtbank heeft de 43-jarige onthaalmoeder Veronique H. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan de helft met uitstel. De vrouw uit Herent mishandelde drie kinderen zo zwaar dat ze er ernstige verwondingen aan overhielden. Eén kind werd door de mishandeling zelfs blind. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding.

Het zwaarste incident vond plaats op 17 maart 2009, toen de vijf maanden oude Flore met ademhalingsmoeilijkheden en buiten bewustzijn naar het ziekenhuis werd gebracht. Het kind bleek een hersenbloeding te hebben en bleef na de feiten blind en ernstig gehandicapt. Veronique H. verklaarde dat ze Flore door elkaar had geschud omdat het kind dreigde te stikken in haar braaksel. Artsen stelden echter vast dat het meisje over een periode van meerdere dagen verschillende malen hevig geschud was.

Trekken en sleuren
Eerder liepen al twee andere kinderen ernstige verwondingen op in de crèche. Eén kind brak in 2008 de linkeronderarm en het andere in 2006 het sleutelbeen. Beide verwondingen waren het gevolg van heftig trekken en sleuren. De rechtbank volgde het parket in zijn vordering van vier jaar cel, maar verleende uitstel voor de helft. Veronique H. mag niet meer met kinderen werken en moet zich laten begeleiden voor haar persoonlijkheidsproblemen.
 
De rechtbank was streng voor de vrouw, die weinig schuldinzicht zou hebben, maar legde ook een deel van de verantwoordelijkheid bij Kind en Gezin, dat had moeten optreden. (belga/ypu)