Vier jaar extra voor bordeeluitbater die vanuit gevangenis werkte

THINKSTOCK
Een Kosovaarse bordeeluitbater is door de Brugse strafrechter tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld voor mensenshandel en seksuele uitbuiting. Een cipier van de Brugse gevangenis kreeg zes maanden met uitstel voor het verlenen van hand- en spandiensten aan Vedat G. (41).

Begin september 2012 heropende in Lissewege de 'Pink Diamond'. Uitbater Vedat G. zat op dat moment in de cel, maar bleef de touwtjes stevig in handen houden. Zo beschikte hij in de gevangenis over een gsm. Kris T. (44) zorgde er als cipier voor dat G. steeds op de hoogte was van celcontroles. Naast die gsm had zijn Roemeense vriendin Diana P. (30) immers ook enkele keren marihuana binnengesmokkeld.

Vedat G. ontkende met klem dat hij zich schuldig maakte aan mensenhandel. De rechter stelde echter vast dat uit de getapte telefoongesprekken duidelijk genoeg blijkt wie nog steeds de leiding had over het bordeel. De Kosovaar moet een opbrengst van 70.000 euro terugbetalen. Diana P. kreeg een celstraf van 18 maanden, waarvan één jaar effectief, voor haar aandeel in de zaak. Zo verplichtte ze onder andere een meisje om te strippen. De echtgenote van G. werd enkel veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Eind mei 2013 werden alle betrokkenen aangehouden. Ook twee cipiers van de Brugse gevangenis belandden toen in de cel. Kris T. beweerde dat hij er alleen maar een liefdesrelatie met één van de meisjes op nahield. De rechter veroordeelde hem niettemin voor passieve corruptie. Uit het onderzoek bleek immers dat de man uit Aalter gratis mocht drinken in de bar in Lissewege. In de gsm van P. stond zijn nummer bovendien opgeslagen onder 'sipier'. Dergelijke contacten waren er niet tussen Alain D. (41) en de bende. De man was met zijn collega-cipier meegeweest naar de Pink Diamond, maar ontkende dat hij iets met de zaak te maken had. De rechter noemde zijn uitstapje deontologisch discutabel, maar sprak hem wel vrij op basis van twijfel.