Vier jaar cel voor vader die kinderen verbergt in Israël

THINKSTOCK
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Vladlen M. (44) veroordeeld tot vier jaar cel, omdat hij twee kinderen al acht jaar bij hun moeder weghoudt. Ze verblijven bij zijn ouders in Israël.

De moeder van de kinderen, die nu 11 en 12 zijn, had in juni 2007 aangifte gedaan. Haar kinderen waren niet meer teruggekomen van een vakantie bij hun grootouders in Israël. De beklaagde - die er in de gevangenis zat - en zijn ouders weigerden om ze terug naar België te sturen, ook al is hij juridisch gezien niet eens de vader van de kinderen. De moeder heeft al die jaren slechts sporadisch contact met hen gehad via Skype. Ze mochten haar niet meer 'mama' noemen, maar 'tante'.

Vladlen M. chanteerde de vrouw ook: hij wilde de kinderen in Israël laten erkennen en als ze daaraan meewerkte, zou ze hen terug krijgen. Eind 2013 keerde hij terug naar België, maar zonder de kinderen. Hij zou hen laten overvliegen, als ze opnieuw een relatie met hem begon.

De beklaagde, die intussen in voorhechtenis zit, probeerde ook de rechtbank een rad voor de ogen te draaien. Toen hij in juli moest voorkomen, legde hij vliegtuigtickets voor en zwoer hij dat de kinderen in augustus weer bij hun moeder zouden zijn. De zaak werd daarom uitgesteld. De tickets werden kort daarna echter geannuleerd en de kinderen zitten nog altijd in Israël.

De rechtbank vond een zware gevangenisstraf op zijn plaats en gaf Vladlen M. de raad om de kinderen alsnog te herenigen met hun moeder.