Vier jaar cel voor ramkraak op Apple-store

Een ramkraak op multimediazaak Easy-M in Leuven kost twee Roemenen elk vier jaar cel. De correctionele rechtbank van Leuven had geen medelijden met het duo dat 83 iPhones buitmaakte op 10 maart 2014.

Ionut A. (28) en Dragos B. (29) pleegden een brutale inbraak in de Apple-store aan de Vaartkom. Ze hadden hun actie goed voorbereid. "Op de route naar de winkel lagen allerlei obstakels om de politie te hinderen", voerde het openbaar ministerie aan. De daders reden met een gestolen Ford Mondeo achterwaarts tegen het hekken van de winkel en verbrijzelden zo glas en kader van de toegangsdeur. Ze sloegen diverse vitrinekasten in en gingen aan de haal met 83 iPhones. Ze vluchtten met een andere auto.

Verkenning
Een verkenning in de winkel vijf dagen voor de feiten deed hen de das om. Camera's hadden hen geregistreerd en toen een winkelbediende hen benaderde, waren ze op de loop gegaan.

A. en B. verschenen aangehouden op de zitting en kregen beiden vier jaar cel. Twee andere beklaagden, een Roemeen en een Albanees, werden verdacht van het besturen van de vluchtwagen en heling van de iPhones maar werden bij gebrek aan bewijzen vrijgesproken.

De eigenaars van Easy-M., die 70.000 euro schade leden, kregen een schadevergoeding van 17.227 euro. De Ford Mondeo werd verbeurd verklaard.