Vier jaar cel voor Gentenaar die vriend aanvalt met machete omdat hij “hele dag dronk” op vakantie

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Voor de correctionele rechtbank van Verviers is vandaag een 53-jarige man uit Gent wegens poging doodslag tot vier jaar cel, deels met uitstel, veroordeeld. Hij had in juli 2018 in Waimes geprobeerd een van zijn vrienden om te brengen.

Een echtpaar had samen met hun dochter en schoonzoon en twee kennissen een verblijf voor vier dagen gehuurd in de Hoge Venen. Zij hadden beslist geen alcohol te drinken behalve tijdens de afscheidsbarbecue. 

"Mijn vriend, die ik al 27 jaar ken, had zich niet aan die afspraak gehouden en dronk de hele dag", verklaarde de veroordeelde. 
Dat leidde tot een discussie die overging in een vechtpartij, waarbij de Gentenaar eerst uithaalde met een schop, daarna met een machete. Het slachtoffer werd onder meer geraakt in het gezicht. 

“Mijn vader wilde hem doden”

De dochter van beklaagde was formeel in haar getuigenis: "Mijn vader wilde hem doden". De Gentenaar was overigens werkloos en gebruikte zijn stempelgeld en het loon van zijn echtgenote voor het aanschaffen van drugs. Maandelijks gaf hij daar 300 tot 600 euro aan uit, wat het gezin in financiële problemen bracht. 

De rechtbank achtte het opzet van poging doodslag bewezen, en wuifde de vraag van de verdediging weg om het gebeuren te herleiden tot het vrijwillig aanbrengen van slagen en verwondingen. 
Hij kreeg ook een psychosociale opvolging opgelegd om zijn drugsverslaving en neiging tot geweld te overwinnen plus een opleiding van 50 uur om zijn woedeaanvallen te leren beheersen. 

De man beschikte al over een strafblad. Tussen 1996 en 2005 was hij al driemaal veroordeeld wegens het aanbrengen van slagen en verwondingen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.