Vier gewonden door brand in Antwerpen Centraal

UNKNOWN

In het centraal station van Antwerpen is deze namiddag een brand uitgebroken. Het gebouw is volledig ontruimd en de brandweer probeert nog altijd het vuur onder controle te krijgen. Ook de aanpalende dierentuin werd ontruimd. Een adviseur giftige stoffen van de provincie Antwerpen doet metingen om te kijken of er toxische resten zijn vrijgekomen. Dat meldt de lokale politie. Vier mensen werden gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Paars poeder
Het gaat niet om een brand in de letterlijke zin van het woord. Het is volgens de politie eerder een elektrische brand die niet bestreden moet worden met water, maar met een speciaal paars poeder.
Er werden vier gewonden afgevoerd naar het ziekenhuis. Twee onder hen zijn medewerkers die werken in de ruimte waar het vuur ontstond. Ze hebben zware ademhalingsproblemen door het inademen van de rook. De twee andere zijn politiemensen, die er minder erg aan toe zijn.

Kortsluiting
De oorzaak zou een kortsluiting zijn in de technische ruimte naast de controlekamer. Het vuur ontstond daar rond 14u, maar was snel onder controle. Om 15.15u flakkerde het echter weer op toen de elektrische noodcircuits die op onafhankelijke batterijen lopen, vuur vatten. Op dit moment vliegen die batterijen één voor één in brand.

Vertragingen
Alle treinen richting Antwerpen zijn beperkt tot het station Antwerpen Berchem. De Antwerpse Noord-Zuid verbinding via de tunnel onder het centraal station ligt stil. De politie vraagt ook aan bewoners van de omliggende straten om ramen en deuren gesloten te houden.

Zoo ontruimd
De aanpalende Zoo van Antwerpen sloot vroeger dan voorzien en is ontruimd. De ondergrondse metrostations Diamant, Astrid en Elisabeth zijn ook gesloten. (belga/kh)